Új bíborosokat nevez ki Ferenc pápa

Fotó: Getty Images / Franco Origlia

-

A 17-ből 13 új bíboros 80 éven aluli lesz, ez azért fontos, mert az idősebbek nem vehetnek részt a pápaválasztáson.


Ferenc pápa bejelentette a római Szent Péter téren tartott vasárnapi mise befejezésekor, hogy november 19-én, egy nappal az irgalmasság rendkívüli szentévének vége előtt 17 új bíborost nevez ki.

A katolikus egyházfő közölte, hogy a november 19-i bíborosi konzisztóriumon kinevezendő pápaválasztó kardinálisok öt kontinens 11 országából valók - hárman-hárman európaiak, latin-amerikaiak és egyesült államokbeliek, ketten afrikaiak és ugyanennyien ázsiaiak.

A lista élén az olasz Mario Zenari szíriai apostoli nuncius (pápai nagykövet) áll. A második a sorban Dieudonné Nzapalainga bangui érsek, aki a legfiatalabb a 13 új bíboros közül, még 50 éves sincs, és az egyházfő tavaly év végi közép-afrikai útja során találkozott vele. Az egyházfő bíborossá nevezi ki még mások mellett Carlo Osoro Sierra madridi és Sérgio da Rocha brazíliavárosi érseket is.

A többi négy bíboros mind 80 év feletti. Közülük hárman korábbi érsekek vagy püspökök. A negyedik viszont egy egyszerű albániai pap, Ernest Simoni, aki október 18-án lesz 88 éves. Róla a Vatikán azt hozta nyilvánosságra, hogy Enver Hodzsa uralma idején, 1963-ban bebörtönözték, majd halálra ítélték, de a büntetést 25 év kényszermunkára változtatták, s összesen 18 évet töltött börtönökben.

Tavaly februárban Ferenc pápa 20 új bíborost nevezett ki.