Új arca lesz a húszfontosnak

-

A britek dönthetnek arról, hogy melyik történelmi személyiség arcképe kerüljön az új húszfontos bankjegyekre.


A Bank of England honlapján keresztül július 19-ig lehet javasolni már nem élő neves brit művészeket, kézműveseket, formatervezőket, a végső döntést a pénzügyi intézmény munkatársaiból és művészeti szakemberekből álló bizottság hozza meg a jövő év elején. A húszfontos bankjegyeken jelenleg a 18. századi közgazdász, Adam Smith látható.

A Bank of England rendszeresen cseréli a bankjegyeken megjelenő személyiségeket. 2013-ban komoly vita alakult ki, amikor arról döntöttek, hogy a 19. században élt, a börtönben fogvatartottak körülményeinek javításáért tevékenykedő Elizabeth Fry helyét Winston Churchill veheti át az ötfontosokon.
Mindez azt jelentette volna, hogy Erzsébet királynő kivételével eltűnnek női arcképek a brit papírpénzekről, amikor azonban a Bank of England működésének átláthatóvá tételét célul kitűző Mark Carney 2013-ban munkában állt az intézmény kormányzójaként, első döntései egyikeként bejelentette, hogy 2017-től Jane Austen lesz látható a tízfontosokon.

A tízfontos bankjegyet jelenleg Charles Darwin, az evolúció elméletének kidolgozójának portréja díszíti, az ötvenfontoson 2011-től James Watt, a gőzgép feltalálója és üzleti partnere, Matthew Boulton arcképe kapott helyett.