Új albérletadó jöhet, négyzetméterenként 1500 forint évente

Forrás: MTI/MTVA / Marjai János

-

A kormánypárti Magyar Idők szerint április végén kerül a tervezet a kormány elé.


A kormánypárti Magyar Idők a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosára, Szatmáry Kristófra hivatkozva azt írja, hogy hamarosan a kormány elé kerül az adóterv.

A Nemzetgazdasági Minisztérium április végén, a 2016. évi adótörvény-változásokkal együtt terjeszti az Országgyűlés elé azt a jogszabályt, amelynek célja, hogy egyértelmű kereteket szabjon a magán- vagy turisztikai célú ingatlan-bérbeadások feketézéssel érintett piacán. Az elképzelések szerint a jövő évtől egy-egy ingatlantulajdonos egyszerre három bérbeadásra szánt ingatlannal, adószám kiváltásával regisztrálhat majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál külön e célból vezetett nyilvántartásba - vázolta.

A jelenleg a lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat felülírják majd az egységes új előírások. Eszerint az érintetteknek négyzetméter ­alapon számított átalányadót kell majd fizetniük évente egyszer. Az adó mértéke a mostani köztehernél kedvezőbb lesz - várhatóan 1500 forint négyzetméterenként -, és az egységes adó megállapításánál nem lesz szempont, hogy hány alkalommal, milyen időtartamra és milyen céllal adják bérbe az ingatlant. Az átalányadó a jelenleg az önkormányzatoknak e tárgyban fizetett adófajtákat is kiváltja majd.