Őket várják az ingyenes nyelvi képzésre

Fotó: Europress/AFP/Barbara Sax / Europress/AFP/Barbara Sax

-

Azon még ráér izgulni, hogy milyen nyelvtanárt kap. Azt pedig, hogy eljár-e az órákra, nem kéri számon senki.


Nehezen lehet rátalálni, hol hirdeti ingyenes nyelvi képzéseit a nemzetgazdasági tárca. Szintén rejtve van, hogy a szakközépiskolák vagy inkább a nyelviskolák tanáraira bízza tízezer tanulni vágyó kisvállalkozó előmenetelét. Ami biztos, jobb minél előbb jelentkezni, mert szeptember utolsó hetében országszerte indulnak az esti iskolák.

A program kifejezetten kkv-k ügyvezetőinek szól, annak ellenére, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár-helyettese azt mondta, "bárki" jöhet.

Sokan keresik, hol és mikor indulnak az angol- és német nyelvi képzések, de nem találják. A nyelvoktatást szervező szakképzési centrumok többsége kitette honlapjára a jelentkezéshez szükséges információkat, de ezekről az intézményekről kevesen tudnak. Értesüléseink szerint több szakképzési centrum tervezi, hogy a szeptember 12-ei hét elején kiteszi a tájékoztatókat tagintézményei, vagyis a szakközépiskolák honlapjaira. Ezekben az iskolákban lehet majd jelentkezni, itt lesznek a háromszáz órás nyelvtanfolyamok. Aki másra is nyitott, a nyelv mellett tanulhat informatikát és vállalatirányítási ismereteket is.

Figyelni kell, mert a jelentkezési időszak rövid lesz. A hivatalos kiírás szerint e hónap végéig elindul a képzés. Aki most azonnal nekilátna, ezen az oldalon találja a szakképzési centrumok elérhetőségeit. Honlapjukra kattintva eljut a lakhelyéhez közeli iskolákhoz és letöltheti a jelentkezési lapokat.

Nemcsak a tanulni vágyó kisvállalkozók, a szakmabeliek sem állnak jól információkkal:


Egy hete értesültem, hogy ingyenes nyelvi képzés indul. A felnőttképzési évadnyitó rendezvényen szerepelt az információ Odrobina László helyettes államtitkár prezentációjában

- mondta a VS.hu-nak Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke.

A nyelvtanárok is bizonytalanok abban, mi fán terem az új képzés:
  • nem tudni, hogy ki fogja tanítani,
  • ismeretlen milyen oktatási program szerint,
  • azt is csak gyanítani lehet, hogy EU-s forrásból fedezik a költségeit.


Ki képez majd?

Légrádi Tamás, bár üdvözli a kezdeményezést, a felnőttképzők oldaláról nézve pozitív diszkriminációnak tartja, hogy a résztvevők számára semmilyen kötelezettséget nem tartalmaz az ingyenes program kiírása. Nem kérik számon a jelentkezőktől, hogy bejárnak-e az órákra, ami azzal a veszéllyel jár, hogy bármikor kiszállhatnak felelősségvállalás nélkül.

Így kárba veszhet a programra költött pénz. Nem úgy, mint a Diplomamentő programban, ahol a résztvevők százezreket bukhatnak el, ha nem teszik le a nyelvvizsgát - mondta Légrádi.


Ebben a programban a kormány előnyben részesíti a szakképzési centrumokat, hiszen ezek tagintézményeinek, a szakközépiskoláknak adja a lehetőséget, hogy több milliárd forint felett rendelkezzenek, és egyelőre úgy tűnik, hogy az idegen nyelvet oktató felnőttképzők kimaradnak mindebből

- mondta Légrádi.

Úgy tűnik, hogy ez még nem teljesen biztos: szükség lehet nyelviskolákra vagy legalábbis a tanáraikra. Információnk szerint például az egyik fővárosi szakképzési centrumban azt tervezik, hogy külsősöket, vagyis nyelviskolák tanárait fogják szerződtetni erre a feladatra, mert szakközépiskolás nyelvtanáraikkal nem lehet megoldani az esti oktatást. Ehhez a létszám is hiányzik. Ezzel szemben egy kelet-magyarországi centrum arra készül, hogy nyelvtanárait tréningre küldi, hogy legyen majd némi közük a felnőttek intenzív nyelvoktatáshoz.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke veszélyes ötletnek tartja szakközépiskolákra bízni a felnőttképzést:


Az idegennyelv-oktatás talán legelmaradottabb része a szakközépiskolai. Nem a tanárokon múlik elsősorban, de köztudott, hogy számos intézmény saját diákjai nyelvtanításában se tud sok sikert felmutatni

Hozzátette, hogy nem a szakközépiskolai tanárokra szabták a kiírást, hiszen nyolc osztályt végzett résztvevők is elkezdhetik a tanfolyamokat, akik rég kijöttek az iskolapadból, és nincs olyan tanulási tapasztalatuk, amire építhetne a tanár. A kkv-k ügyvezetőinek oktatásához más feltételek is hiányoznak: "Gyakorlott nyelviskoláknak is komoly kihívás olyan vállalkozókat oktatni, akik munka mellett tanulnak, miközben üzletük építése köti le őket. A képzés nem saját zsebre megy, és az a motivációs eszköz sem lesz ott az iskola kezében, hogy kötelező bejárni az órákra, és valahogy le kell vizsgázni, különben fizetési kötelezettség keletkezik"- mondta a VS.hu-nak Rozgonyi Zoltán.

Megkérdeztük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy külsős nyelviskolák tanárai vagy a szakközépiskolák nyelvtanárai fogják-e oktatni a kkv-k ügyvezetőit, amint válasz érkezik, közöljük.