Ügyvezető kormányunk van - baj ez?

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Bár Orbán Viktor már megválasztották kormányfőnek, az új kabinet még nem alakult meg. Addig ügyvezető kormánya lesz az országnak, korlátozott jogokkal. De miben korlátozott? Elég kevésben.


A második Orbán-kormány megbízatása az új Országgyűlés múlt heti megalakulásával megszűnt, az újraválasztott miniszterelnök az új kormány – júniusra tervezett – megalakulásáig ügyvezető kormányként gyakorolja a hatáskörét. Ez – mint az az Alaptörvényben áll – azt jelenti, hogy nemzetközi szerződést nem köthet, valamint rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. Az Országgyűlés viszont már teljes gőzzel üzemelhet, semmi sem akadályozza abban, hogy a már csak a jóváhagyására váró nemzetközi szerződéseket ratifikálja, vagy a költségvetést is érintő törvényeket hozzon.


Mi az az ügyvezető kormány? – Alaptörvény 22. cikk (1)

A Kormány a megbízatása megszűnésétől az új Kormány megalakulásáig ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát azonban nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.


Mint azt megírtuk, a jelenlegi 8 helyett az új kormányban 9 minisztérium működik majd. Az eddig államtitkársági szinten működő Miniszterelnökség lesz a kabinet egyetlen új tárcája, ezenkívül pedig mindössze három tárcának változik az elnevezése: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nevéből elmarad a közigazgatás, a Külügyminisztérium a külgazdaságért is felel majd, az eddigi Vidékfejlesztésit pedig Földművelésügyinek hívják. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás javaslatát ma kezdik el tárgyalni a parlament bizottságai.