Ügynökök és bombakereső kutyák lepték el az Astoria környékét

-

Vasárnap délután rendezik Budapesten az Élet Menetét. A holokauszt áldozataira emlékezve a Dohány utcai zsinagóga elől indul a tömeg, és a Károly körút–Deák tér–József Attila utca–Széchenyi tér–Zrínyi utca útvonalon keresztül a Szent István-bazilika előtti térre érkezik meg.


Órákkal a rendezvény előtt már nem lehetett parkolni a környező utcákban, erre rendőrök figyelnek. Délben megjelentek fekete autóval öltönyös ügynökök, és bombakereső kutyákkal is átfésülték a zsinagógát és környékét, majd elhagyták a helyszínt.

„Mi sem tudjuk, hogy pontosan kik jönnek, de biztos valamilyen vezetők – mondták a rendőrök a VS munkatársának. – Azt tudjuk, hogy 15 órakor gyülekezik a tömeg, és 16 órakor indul tovább.”


Megjelentek a sürgősségi mentősök is


A zsinagóga előtt gyülekezőket a program szerint Bandi László, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának tagja és Hegedűs D. Géza, Kossuth-díjas színész köszönti. A rendezvény fő szónoka az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Röhrig Géza színész, költő, a Saul fia című film főszereplője lesz. A bazilika előtt beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet Menete szervezet európai igazgatója és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete is.