Ügyféladatokat kér a titkosszolgálat a mobilcégektől

Forrás: OFF

-

Már mindhárom mobilszolgáltatót – a Vodafone-t, a Telenort, a Magyar Telekomot – megkeresték a titkosszolgálat munkatársai.


A magyar titkosszolgálat azt várja, hogy a szolgáltatók a legrövidebb időn belül adják át az irreális mennyiségű előfizetéssel rendelkező személyek adatait – írta a Magyar idők.


A lap azt is írta, hogy folynak a tárgyalások a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NMHH), a kormányzat és a szolgáltatók között a kiskapuk bezárásáról, és hamarosan kiderül, hogy ki milyen feltételekkel vásárolhat majd SIM-kártyát. A Magyar Idők szerint a magánszemélyeknek legfeljebb öt darab SIM-kártyát engedélyeznének eladásra.

A VS.hu megkeresésére az NMHH megerősítette, hogy folyamatosan egyeztetetnek mind a kormányzattal, mind a szolgáltatókkal, azonban az öt SIM-kártyára vonatkozó szabályozási tervvel még nem találkoztak.

A Belügyminisztérium is megerősítette, hogy a nemzetbiztonsági, rendvédelmi szervek és a hírközlési szolgáltatók között jelenleg is zajlanak az egyeztetések, hogy mi alapján alakítsák ki a korlátozást, azonban erről több információt nem akartak elárulni.


A magyar kapcsolat

Salah Abdeslam, a párizsi terrorcselekmények logisztikai lebonyolítója a merényletek előtt háromszor is járt Magyarországon, és hét olyan személyt szállított el Budapestről, illetve Kiskőrösről, akik a migrációs hullámot kihasználva érkeztek Magyarországra, majd később részt vettek a brüsszeli és a párizsi terrorcselekményekben.


Felderítették a kapcsolattartás csatornáit, több mobiltelefonszámot is azonosítottak. Ezek egy részéről kiderült, hogy egy hajléktalan nevén vannak. A feltöltőkártyákat magyar szervezett bűnözői köröktől szerezték be a terroristák, a hajléktalan nevén pedig 200 ezer telefonkártyát találtak.