Ügyészséghez fordulnak a Klotild-palota eladása miatt

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

200 milliós vagyoni hátrány érhette a fővárost a Klotild-palota ingatlanrészének eladásakor, ezt állítja a fővárosi közgyűlés egyik szocialista tagja. Szaniszló Sándor a Fővárosi Főügyészségen tesz feljelentést, mert szerinte az ingatlan négyzetméterárát több százezer forinttal alacsonyabbra kalkulálták, mint a valós piaci értéke.


Legalább 180-200 millió forintos vagyonvesztés történhet, ha a főváros ezen az áron adja el az ingatlant

– véli Szaniszló Sándor, a fővárosi közgyűlés MSZP-s tagja a Klotild-palota 993 négyzetméteres ingatlanrészének értékesítéséről.


A fővárosi önkormányzat 540 millió forintért adja el az Erzsébet híd pesti hídfőjénél az 1800-as években emelt épületben meglévő háromszintnyi, Duna felé eső területét. Erről múlt szerdán döntött a fővárosi közgyűlés a fideszes képviselők többségi szavazatával. Egyébként Tarlós István szavazógépe nem működött, kérdésünkre a sajtóirodája nem árulta el, hogyan szavazott volna.A korábban a Budapest Galériának helyet adó ingatlant a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. hirdette meg nyílt pályázaton októberben. Egyetlen pályázó tett ajánlatot, a Melis Investment Kft.

A cég két török üzletember tulajdonában van, 2014 júniusában alapították. Rá két hónapra 2,1 milliárd forintért egyetlen ajánlattevőként a Melis Investment Kft. megvette az évek óta lakatlan épület 89 százalékát az V. kerületi önkormányzattól. 6,5-7 milliárd forint befektetéssel 156 szobás, ötcsillagos szállodát fejlesztenek. A ház maradék 11 százaléka, az említett 993 négyzetméter eddig a főváros birtokában volt. Ezt adják el most.

Szaniszló már a közgyűlési vitában is kevesellte az 540 millió forintot, azt javasolta, készítsenek új értékbecslést, írjanak ki új pályázatot az ingatlanra.


Szaniszló Sándor


170 négyzetméter eltűnt

Az ingatlan irányárát a fővárosi vagyonkezelő által készített értékbecslésre alapozták. Ez háromféle módszerrel készült, és három ártípust dolgozott ki:

  • piaci alapú módszerrel: nettó 509 millió forint,
  • hozamalapú módszerrel: nettó 541 millió forint,
  • ezek átlaga, a végső érték kialakítása: nettó 525 millió forint.
A pályázaton az ingatlant nettó 540 millió forint induló áron hirdették meg, ennyit ajánlott a Melis.Az ingatlan leírásából ugyanakkor kimaradt, hogy a történelmi jelentőségű Klotild-palotáról van szó. Az sem olvasható benne, hogy egy szállodabizniszben érdekelt török befektető már megvette az épület nagyobb részét. Az értékbecslés értékcsökkentő tényezőként említette, hogy műemlék épületről van szó, hogy az egész üres, valamint azt, hogy nagy a mérete.

Szaniszló Sándor számítása szerint az ingatlan valós értéke legalább 719 millió forint, szerinte a BFVK értékbecslése a pincében lévő 170 négyzetméternyi területet nem vette figyelembe, ehelyett 497 négyzetméter üzlethelyiséget és 330 négyzetméter irodaegységet becsült fel.Azt mondta, az értékbecslés 380 ezer forintos négyzetméteráron vette figyelembe az irodai rész piaci értékét, pedig az V. kerületben 565 ezer forint az irodák négyzetméterára, a Váci utcában 720 ezer forintért kínálnak ingatlanokat. Az MSZP-s képviselő azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a júniusban készült értékbecslés alapján adják el az ingatlant, annak érvényessége ugyanis december közepén lejár.

A politikus tiltakozik amiatt is, hogy a törökök előbb küldték ki a sajtómeghívókat a vétel bejelentéséről, mint hogy a közgyűlés szavazott volna.

Szaniszló Sándor pénteken levélben közölte a Melis Investment képviselőjével és a BFVK vezérigazgatójával, hogy a szerződés megkötésével a budapestieket jelentős vagyonvesztés érheti. Mindkettőjüket arra szólította fel, ne írják alá a szerződést. Szaniszló lapunknak kifejtette, amennyiben mégis aláírják ezekkel a feltételekkel, ezen az áron az adásvételt, a Fővárosi Főügyészségen tesz feljelentést a közvagyonban jelentős veszteséget okozó ügylet miatt.

Megkerestük Tarlós Istvánt, hogy megtudjuk, megvétózza-e a közgyűlési döntést, illetve annak végrehajtását, elrendel-e új értékbecslést, de erről nem kaptunk tájékoztatást.


Váci utca 36


Az első kört is bírálta az ellenzék

Juhász Péter, az Együtt V. kerületi önkormányzati képviselője a Klotild-palota nagyobb részének tavalyi eladáskor úgy vélte, piaci ár alatt értékesítették az épületet. Juhász felidézte, hogy 600 ezer és 1 millió forint között mozognak az ingatlanárak a környéken, tehát biztosan rossz üzletet kötött az önkormányzat.

„Szinte nevetséges áron, négyzetméterenként 180 ezer forintért adták el. Ez körülbelül annyi, mint egy újpalotai panel ára. Feltűnő, hogy a belvárosi ingatlanvagyon csak akkor olcsó, amikor azt az önkormányzat értékesíti. Amint az új tulajdonos továbbadja egy másik magántulajdonosnak, már a sokszorosáért értékesíti. Ugyanabban a házban a Deák téren 880 ezer forintos négyzetméteráron adnak-vesznek lakást, miközben az önkormányzat két szinttel lejjebb 300 ezer forintért adna túl a lakásán.”

Az épület ikerpárja, az út másik oldalán álló északi Klotild-palota 2010-ben jordániai üzletemberek kezébe került, két évvel később megnyitották benne a Buddha Bár Hotel Klotild Palace luxusszállodát.