Ügyészség: törvényes volt a házkutatás Horváthnál

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

A Fővárosi Főügyészség elutasította a Horváth András volt adóhivatali dolgozónál tartott házkutatás és lefoglalás ellen bejelentett panaszt.


A főügyészség azt írta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentésére indult ügyben megállapítható bűncselekmény gyanúja, a lefoglalt dokumentumok pedig bizonyítékok lehetnek, ezért a házkutatás és a lefoglalás törvényes és megalapozott volt.

Horváth Andrást csak azzal gyanúsítják, hogy jogosulatlanul gyűjtött és tárolt olyan adatokat, amelyek nem kapcsolódtak a munkaköréhez. A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal feljelentése alapján a személyes adattal való visszaélés és a hivatali visszaélés nem áll meg.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Bagoly Bettina azt mondta, az ügyészség szerint célszerűbb lett volna, ha a rendőrség a Horváth András feljelentése miatt indult nyomozásban hajtja végre a házkutatást és foglal le dokumentumokat.


Horváth András november elején beszélt arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint 1000 milliárd áfát csalnak el kormányzati körök tudtával és az adóhivatal asszisztálásával. Azt is mondta, ez nem most indult, a korábbi kormányzati időszakokról is vannak anyagai. A NAV korábban visszautasította a vádakat. A hivatalt hipergyorsan, egy hétvége alatt át is vizsgálták, de nem találtak szabálytalanságot.

A volt adóhivatali dolgozó hivatali visszaélés miatt tett feljelentést, de a NAV is feljelentette őt. Mindkét ügyben nyomoznak. Kiderült, nem minden lefoglalt dokumentumról van Horváthnak másolata, viszont mindkét nyomozásban lehet használni a dokumentumokat. A rendőrök egyébként Horváth jegyzetfüzetét is elvitték, amelyben többek között azon újságírók neve szerepelt, akikkel kapcsolatot tartott. Ügyvédje, Hüttl Tivadar korábban kifogásolta, hogy olyan dokumentumokat is elvittek a házkutatás során, melyeknek semmi köze az ügyhöz. Civil szervezetek szerint a házkutatás jogszerűtlen volt, és azt is kifogásolták, hogy Horváth András nem kapta meg a közérdekű bejelentőnek járó védelmet. A házkutatás miatt az ellenzéki pártok is tiltakoztak. A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté szerint viszont a rendőrség teszi a dolgát. A miniszterelnök december 20-án Brüsszelben kijelentette, az ügyben három egyszerű kérdésre vár választ: „ki követett el mit és mikor”. Szerinte ezek ismeretében „beindulhatna az államigazgatás gépezete”.

Horváth mellett több tüntetés volt, legutóbb szombaton.

A botrány miatt az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságot akart, de az csak a büntetőeljárás lezárulta után állhat fel, ugyanis olyan ügyet nem vizsgálhat bizottság, amelyben büntetőeljárás folyik. Több bizottság is meghallgatta volna Horváthot, de a kormánypárti képviselők azt is megakadályozták.

A témában megjelent korábbi cikkeinket itt olvashatja.