Ügyészség: álgyakornokokat alkalmazott a jobbikos Kovács Béla

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

Újabb bűncselekmény miatt kérték az európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.


Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége megalapozott gyanúja miatt is kérte Kovács Béla európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség. Ezzel együtt további négy hónappal meghosszabbították a jobbikos politikus ügyében indított nyomozást – közölte a Legfőbb Ügyészség kedden.

Két éve vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész diplomáciai úton Martin Schulz európai parlamenti elnökhöz fordult, kérve, hogy az EP függessze fel a jobbikos képviselő mentelmi jogát. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, mert a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen konspiratív módon találkozik orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat.

A Legfőbb Ügyészség szerint a költségvetési csalás ügyében a megalapozott gyanú szerint Kovács Béla 2012–2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy magánszeméllyel. A szerződések szerint ezek a személyek a képviselő mellett, általa meghatározott utasítások alapján, brüsszeli munkahelyszínen négy és hat hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek.

Valójában azonban nem jártak Brüsszelben, ott semmilyen munkát nem végeztek Kovács számára. Mindezzel Kovács jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket.