Ügyesebben ellenőriz és többet büntet a NAV

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János – KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

-

Az ellenőrzések hatékonyságával magyarázza a NAV, hogy mintegy 46 milliárddal több büntetést szabott ki az első félévben, mint egy éve.


Az új ellenőrzési rendszer bevezetésének köszönhetően kevesebb munkával több költségvetési bevételt tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt hat hónapban, mint egy évvel ezelőtt.

383 milliárd forint nettó adókülönbözetet találtak eddig 2016-ban, ami 12%-kal több az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor az ellenőrzések száma 11%-kal kevesebb volt. A megnyert időt színlelt ügyletek tisztázására és a haszonhúzók felelősségre vonására fordítják – írja közleményében az adóhatóság.


Továbbfejlesztik a rendszert

Az ellenőrzés új elemei, az online pénztárgépek és az elektronikus közútiforgalom-ellenőrző rendszer mellett a NAV ígéri a számlák elektronikus adatszolgáltatásának bevezetését is, amely alkalmas lesz a láncolatos áfacsalások visszaszorítására. Arra számítanak, hogy ezzel még a csalás fázisában felderíthetik az adókülönbözetet.


Innen hiányzik a pénz

Az áfaellenőrzések során 25 milliárd 400 millió forint adókülönbözetet tárt fel a NAV. Az elektronikus közútiforgalom-ellenőrző rendszerrel 16 milliárd 265 millió forint büntetést szabtak ki, míg az online pénztárgépek adatai alapján 495 millió 800 ezer forint mulasztási bírság jött össze.

Büntetőfeljelentést tettek 26 milliárd 76 millió forint elkövetési értékben. A költségvetési csalás és a hamis magánokirat felhasználása volt a legjellemzőbb.

A társadalombiztosítási ellenőrzések során 15 milliárd 400 millió forint be nem vallott járulékot találtak.

Emelkedett azon vállalkozások száma, melyek a fővárosból és Pest megyéből adóelkerülési szándékkal jelentették át cégüket más székhelyre. Esetükben 10 milliárd 900 millió forint adókülönbözetet állapított meg a NAV.