Ügyes földcserével szerzett 135 hektárt egy fideszes képviselő

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-


Földcserével jutott 135 hektáros birtokhoz a Veszprém megyei Takácsiban Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő.

A Blikk beszámolója szerint a politikus két éve kezdte el megszerezni az összes hat darab birtokot. Az első szakaszt sikerült az új földtörvény hatályba lépése előtti napon lezárni, mielőtt a földszerzésre érvényes szabályok szigorodtak volna. Cserével szerzett egy minimális tulajdonrészt, és mivel ezt a régi földtörvény utolsó napján jegyezték be, nem kellett hatósági jóváhagyást kérni az ügyletre.

A csere során a 135 hektáros (1 millió 350 ezer négyzet­méter) birtokból mindössze 49 négyzetméternyi rész jutott neki a tulajdoni hányad alapján. A cserével Győrffyék elkerülhették, hogy ne kelljen kifüggeszteni a helyi önkormányzat hirdetőfalára az ügyletet, így egyetlen ellenérdekelt sem tudta megtámadni a tranzakciót, vagy élni az elővásárlási jogával. Adásvételi szerződés esetén ezt ugyanis nem úszhatták volna meg, írja a lap.

A következő lépés kilenc hónappal később történt: miután a fideszes politikus birtokon belülre került, egyszerűen megvásárolta az így szerzett földeknél a maradék 99,997 százalék tulajdonrészt, és lett a 135 hektárnyi birtok egyetlen tulajdonosa. Az ügyben a lap megkereste Győrffy Balázst, a politikus azonban nem kívánt nyilatkozni.

Győrffy az utóbbi idők földárveréseit politikusként népszerűsítette, magánemberként azonban kihasználta a lehetőséget. Több árverésen is sikeresen vásárolt be termőföldből.

Korbban az is a Blikknek tűnt fel, hogy a sok földvásárlás után annyi hitelt vett fel, amit képtelenség akkora jövedelemből törlesztenie, mint amekkora az idei vagyonbevallásában szerepel. A Blikk szerint Győrffy tartozása összesen 261,6 millió forint, aminek havi törlesztőrészlete 2 millió 173 ezer forint lehet, ám a bevallott jövedelme mindössze 1 millió 428 ezer forintra rúg.

Az RTL Klub Híradója a múlt héten megkérdezte a képviselőt, hogy miből törleszt. A politikus azt válaszolta, hogy a családi gazdaságából van évente mintegy 50 millió forint bevétele.