Ugyanolyan hatásos a meditáció, mint az antidepresszánsok

Fotó: AFP / LUIS ACOSTA

-

Hagyjuk a tablettákat, és Inkább meditáljunk sokat, ha félünk attól, hogy kiújul a depressziónk. Egy brit orvosi hetilapban közzétett kutatás eredményei szerint ugyanis, a meditáció egy fajtája épp olyan jó depi ellen, mint a jelenleg forgalomban lévő antidepresszánsok.


A kétéves kutatás alatt a korábban depresszióban szenvedő résztvevők fele (212 személy) antidepresszánst kapott. A csoport másik fele úgynevezett éber figyelmen alapuló kognitív terápiában (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBTC) részesült. A terápián arra tanították meg a pácienseket, hogy ismerjék fel és fogadják el a negatív gondolataikat, érzéseiket, és kezeljék őket ahelyett, hogy visszacsúsznának a depresszióba.


Nyolc terápiás csoportülésen vettek részt a páciensek, ezen kívül otthon mindennap gyakorolniuk kellett. A következő hónapokban további négy ülés lehetőségét ajánlották fel nekik. A két év alatt minden résztvevőt rendszeresen megkérdeztek a kedélyállapotáról.
A meditációs terápián részt vevő pácienseknél 44 százalékos volt a visszaesési arány, az antidepresszánssal kezelteknél 47 százalék körüli - olvasható a tanulmányban.

Az MBCT emberek milliói számára lehet alternatív terápia - vélte Willem Kuyken kutatásvezető, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Adatai alapján öt, depresszión átesett páciensből négy visszaesik, ha sem gyógyszeres, sem kognitív terápiát nem kap.