Ugyanaz a bíró viszi Sanader volt horvát kormányfő ismételt perét

Fotó: AFP / HRVOJE POLAN / AFP / HRVOJE POLAN

-

Szeptember 7-én lesz a Hypo Bank- és a Mol–INA-ügyek egyesített tárgyalása.


A pert azért kell megismételni, mert a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet. Az alkotmánybíróság javasolta ugyan – és a védelem is azt kérte –, hogy az ügyet más bírói tanács tárgyalja, mint amelyik 2012-ben, de a Jutarnji List című horvát napilap értesülései szerint ennek ellenére ugyanaz a bíró, Ivan Turudic jár majd el, aki első fokon elítélte Sanadert.

A horvát alkotmánybíróság hétfőn közölte, hogy hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader ügyében hozott ítéletet, amellyel a volt horvát kormányfőt jogerősen nyolc és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A testület azonban azt is közölte: nem azt vizsgálta, hogy a volt horvát kormányfő bűnös-e háborús nyerészkedés és korrupció vádjában, hanem azt, hogy pere során sérültek-e alkotmányos jogai.

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

Ivo Sanader szeptemberi tárgyalása 13 napig tart majd, a volt kormányfő azonban addig is börtönben marad, mert egy másik ügyben vizsgálati fogságba helyezték, és nem jogerősen 9 év szabadságvesztésre ítélték.