Úgy tűnik, nem kapnak gyorsan pénzt a görögök

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Gyorsan meg kellene egyezniük a hitelezőkkel, de azok újabb reformokkal álltak elő. Egyelőre senki nem hisz abban, hogy a határidőket be fogják tartani.


Nem nagyon közelednek az álláspontok az athéni kormány és a hitelezők között az új segélycsomagról folyó tárgyalásokon a görög sajtó szerint. A küszöbön álló törlesztések miatt szorít az idő a megállapodásra. A görögöknek augusztus huszadikáig egy 3,2 milliárd eurós részletet kellene visszafizetniük az Európai Központi Banknak. A Kathimerini lap számításai szerint Görögországnak 20-25 milliárd euróra lenne azonnal szüksége, mivel az EKB-hitel mellett a júliusban kapott 7,2 milliárd eurós áthidaló hitel visszafizetése is esedékessé válik, valamint Athén 10 milliárd eurót szeretne a bankok feltőkésítésére fordítani.


Ehhez képest a hitelezők az ország finanszírozásának fejében újabb reformok listáját nyújtották be. A követelések között a To Vima című lap szerint egyebek között szerepel az Alekszisz Ciprasz kormányának hivatalba lépését követően felvett közalkalmazottak elbocsátása is. A hitelezők követelik emellett a hajózási társaságok adójának megemelését, a földművelők adókedvezményeinek eltörlését, valamint a korai nyugdíjazások korlátozását.

A tárgyalások tétje egy 86 milliárd eurós, hároméves futamidejű finanszírozási program odaítélése. A görög sajtó és a német kormány is kétségesnek tartja azonban, hogy augusztus tizedikéig megállapodás születhet.