Úgy tűnik, nem az adókedvezmény miatt házasodunk

Fotó: AFP Photo/Yiannis Kourtoglou / AFP Photo/Yiannis Kourtoglou

-

Eddig 29 ezer házasságkötésből csak 17 ezren kértek adókedvezményt, s utóbbiban már a tavalyi számok is benne vannak.


Sok jogosult nem vette még igénybe az első házasoknak járó havi 5000 forintos adókedvezményt – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17 ezren éltek az adókedvezmény lehetőségével júliusban, amelyben benne vannak a tavaly házasságot kötők is.

Ez azt jelenti, hogy a párok jelentős hányada nem az adókedvezmény hatására látogat el az anyakönyvi hivatalba. A tárca számításai szerint ennél lényegesen többen élhetnének a kedvezménnyel. A szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül – de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig – az ifjú házasok együttesen havi ötezer forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.


Ötezer lesz havonta


Ez azt is jelenti, hogy azok a friss házasok eleve nem vehetnek igénybe házastársi adókedvezményt, akiknek már van gyerekük – akár az egyik fél előző házasságából származó és velük élő, akár közös, de még a vadházasság idejében született gyerekről is legyen szó. Ha valaki mégis csak figyelmetlenségből maradt le eddig a havi ötezer forintjáról, azt utólag, a bevallással együtt is érvényesítheti.