Úgy tűnik, mégis elbánnak az ukránok a csernobili erdőtűzzel

Fotó: MTI/MTVA / Andrev Kravcsenko

-

Kedd este még 400 hektár égett, most már csak 100. A hivatalos közlések szerint se Kijevben, se Fehéroroszországban nem észleltek gyanús sugárzást.


A csernobili atomerőmű környéki erdőtüzeket sikerült teljes mértékben hatósági ellenőrzés alá vonni, a sugárzás szintje megfelel a normának – közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán. A tüzek nem jelentenek fenyegetést sem a térség lakosságára, sem azokra, akik közvetlenül az "elszabadult természeti erő" megfékezésén dolgoznak – állította a miniszterelnök.

Ezzel egybehangzóan nyilatkozott korábban Zorjan Skirjak, az ukrán rendkívüli helyzetek hivatalának megbízott vezetője is. „A sugárzás szintje normális, nincsen semmiféle fenyegetés, a helyzetet száz százalékban ellenőrzésünk alatt tartjuk". Skirjak közölte továbbá, hogy a kedd este még mintegy 400 hektárra kiterjedő erdőtüzet - amely az erőmű irányában terjedt –, visszaszorították 100 hektárra, s a nap végére el is oltják.

A hivatalos közlések már múlt éjjel is arról szóltak, hogy a tűzoltók megfékezték a lángok terjedését, aztán reggelre visszavettek ebből azzal, hogy ennyire azért mégsem javult a helyzet.

Azóta újfent derűsebben látják a történéseket, közölték azt is, hogy a Csernobiltől 100 kilométerre fekvő Kijevben nem észleltek változást a radioaktív izotópok szintjében. Hasonló értelemben nyilatkoztak az atomerőművel közvetlenül szomszédos Fehéroroszország hatóságai is.

Az erdőtűz a Csornobilszka Puscsa nevű vállalat területén keletkezett. A szóban forgó céget honlapja szerint 1992-ben hozták létre a tiltott övezetben lévő erdők kezelésére. Az eredetileg 30 kilométeres sugarú tiltott övezetet – közismertebb nevén a „zónát” – az 1986. április 26-i atomerőmű-katasztrófa következtében szennyeződött területen alakították ki. Az erőmű utolsó, még működő 3. reaktorblokkját 2000-ben állították le.

Az 1986-os robbanás az 1957-es, szintén szovjetunióbeli majaki atomkatasztrófa után a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-balesete volt. A később a reaktorblokk fölé emelt betonszarkofág fölé jelenleg újabb védőburkolat épül, amely a tervek szerint 2016-ra készül el.