Úgy tűnik, az U20-as vb-t a FIFA-botrány ellenére megtartják

Fotó: AFP / DSK

-

Az új-zélandi szervezők fontosnak tartották megüzenni, hogy szombaton várhatóan meglesz a kezdőrúgás. A szigetországiak feltehetően azért érezték kényszert a magyarázkodásra, mert eseményük szervezőbizottságának elnöke is a FIFA egyik szerdán letartóztatott vezetője. A tornán a magyarok is ott vannak.


Andy Martin, a helyi szövetség ügyvezetője csütörtöki közleményében jelezte, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, amelyek azonban valószínűleg nem befolyásolják a tornát.

„Mindenki keményen dolgozik tovább, és készen áll, hogy megrendezzük az ország történetének eddigi legnagyobb szabású sporteseményét" - áll a közleményben.

A botrány kapcsán nem csupán Martin szólalt meg új-zélandi részről, hanem tulajdonképpen mindenki, aki fontosabb szerepet vállalt a vb-re leadott pályázatban vagy a FIFA-nál töltött be pozíciót. Mindannyian igyekeztek hangsúlyozni, hogy a világbajnokság rendezését tiszta körülmények között nyerték el.

Michael Glading, a győztes pályázat vezetője "száz százalékig" tisztának nevezte az eljárást, amelynek végén megkapták az idei tornát. "Meghökkennék, ha kiderülne, hogy a korosztályos viadalok bármilyen szinten is érintettek a korrupcióban" - mondta Glading. - "Sajnálatos módon a FIFA-nál a játék legfelső szintjein nagyon zavaros a víz, és most ez ömlik ki, ám az utánpótlás szintjén a FIFA csodálatosan dolgozik."

Frank van Hattum, az új-zélandi szövetség korábbi elnöke, aki a FIFA etikai bizottságának is a tagja volt, egyértelműen kijelentette, hogy a győztes pályázatukat semmi sem szennyezi be.


Liliomfehérek vagyunk, és ezt szívemre tett kézzel mondom

- jelentette ki Van Hattum.


A világbajnoksággal kapcsolatban vélhetőleg azért is kezdtek heves magyarázkodásba az új-zélandiak, mert a torna szervezőbizottságának elnöke az a Jeffrey Webb, aki szerdán a letartóztatottak között volt.

A szerdai rendőrségi akciót eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest - köztük a két jelenlegi alelnököt, a kajmán-szigeteki Jeffrey Webbet és az uruguayi Eugenio Figueredót - és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. Loretta Lynch, az amerikai igazságügyi tárcát irányító főügyész szerint az érintettek akár húsz év börtönt is kaphatnak.

A New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.