Úgy tűnik, a Patriots csalással lehetett ott a Super Bowlon

Fotó: Getty Images / Maddie Meyer

-

Deflategate – ez volt a neve a Super Bowl előtti New England Patriots-botránynak. Most úgy tűnik, tényleg leeresztette a labdákat a Pats.


Az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga, az NFL nagydöntőjébe jutott New England Patriots végül megnyerte a Super Bowlt. Ám ezt megelőzően, az Amerikai főcsoport (AFC) döntőjében fölényesen legyőzték az Indianapolis Coltsot (45-7). A meccs után viszont nem a jó játék, hanem egy botrány miatt beszéltek sokat a Patsről: az NFL megfigyelői szerint ugyanis a hazaiak a meccsen használt 12 labdájukból 11-et leeresztettek (az NFL-ben egy-egy meccsre mindkét csapat 12-12 labdát ad). A puhább laszti egyébként azért jó, mert könnyebb elkapni és eldobni, főleg olyan esőben, mint amilyen a Pats–Colts-meccsen volt. A Watergate-botrány után DeflateGate-nek elnevezett ügyről itt meséltünk korábban hosszasan.


Most úgy tűnik, a Pats sztárja, Tom Brady tudott mindenről – írja a BBC. Az eddigi vizsgálatokon alapuló ún. Wells Report szerint inkább valószínű az, hogy leeresztette a labdákat a New England Patriots egy alkalmazottja, mint hogy nem. Bradyvel kapcsolatban pedig megállapította: „legalább általánosságban tudott” a csalásról. A jelentés megnevezte azt a két alkalmazottat is, akire a gyanú terelődött: Jim McNally a kulcsokat őrizte, John Jastremski pedig a felszerelésekről gondoskodott a meccsen. A két alkalmazotton kívül viszont senki nem tudhatott a leeresztett labdákról, azaz Bill Belichick edző sem – írja a 246 oldalas jelentés.

A Pats is kiadott egy közleményt, ebben ezt írják az Index szerint: „Hónapokon keresztül együttműködtünk mindenkivel a nyomozásban. Finoman fogalmazva is csalódottak vagyunk a jelentéssel kapcsolatban, amely semmilyen konkrét bizonyítékkal nem szolgál arról, hogy a labdák nyomásával szándékosan trükköztünk volna.” A csapat tulajdonosa, Robert Kraft szerint nincs értelme harcba szállni a ligával, a jelentésben foglaltak megfoghatatlanok, bizonyítékok pedig nincsenek is.