Úgy tudjuk, Rigában eldőlt: nem jön Cameron Budapestre a jövő héten

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

-

A VS.hu információi szerint egyszerűen annyi történt, hogy a kétoldalú megbeszéléseken minden kérdést tisztáztak, így Cameronnak nincs miért jönnie.


Nem jön Budapestre a jövő héten David Cameron brit kormányfő – értesült a VS.hu. A Times brit lap korábban arról írt, Cameron a pénteken és szombaton Rigában megtartott keleti partnerségi csúcstalálkozót követően kisebb európai körutazásra indul, hogy támogatókat keressen uniós reformelképzeléseihez, és ennek során érkezne Budapestre is.


Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 reggeli műsorában annyit mondott, nem tudja megerősíteni a Times értesülését. A brit kormányfő régóta szeretné drasztikusan korlátozni a kelet-európai munkaerő beáramlását a szigetországba. A VS.hu információi szerint a rigai kétoldalú találkozón sikerült minden kérdést tisztázni, így nincs ok Cameron külön látogatására.

Mint megírtuk, a brit kormányfő maga kérte a kétoldalú megbeszélés lehetőségét, mivel szeretné megnyerni Orbán Viktor támogatását is saját uniós reformelképzeléseihez. Cameron és Orbán Viktor víziói több ponton is egyeznek – és erőteljesen ütköznek Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök terveivel Több ponton ugyanakkor – az egyik leglényegesebb éppen az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlás – a magyar és brit álláspont is tökéletesen eltérő.