Ugrott a sztrájkoló tanárok tb-ellátása, tiltakozik a PDSZ

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A szakszervezet felszólította az Államkincstár vezetőjét, hogy vonja vissza erről szóló értesítését.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke, Mendrey Lászó közleményében hangsúlyozza: a tb-ellátás nem függeszthető fel a sztrájk idejére, utólag ez még csak nem is értelmezhető, és talán még jogsértő is. A szakszervezeti vezető szerint az április végi keltezésű levél egy dologra alkalmas: a megfélemlítésre.

A PDSZ visszautasítja az ilyen és ehhez hasonló törekvéseket - közölte a szakszervezeti vezető, aki kitért arra is, hogy a bejelentett változások szembe mennek követeléseikkel, ellenkeznek az európai törekvésekkel, és a közoktatás szereplőinek elemi érdekeivel. Mint írta, előre borítékolható egy újabb elégedetlenségi hullám, és nem zárható ki a nyomásgyakorlás eszközei közül akár a több napos sztrájk sem.

A tanárok április 20-án egész napos munkabeszüntetést hirdettek, országszerte több száz iskolában maradtak el az órák. A pedagógusok sztrájkbizottsága huszonöt pontban fogalmazta meg követeléseit, amivel egyebek között azt akarták elérni, hogy szervezzék át az állami intézményfenntartó központot, és biztosítsák az iskolák szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.