Uber-sofőrök: öt nap maradt a regisztrációra

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Azt az uberest, aki január 31-ig nem regisztrál a NAV-nál, kizárhatják a rendszerből – mondta Tállai András, az adóhatóság vezetője.


Bár most már egyértelműen nyomatékosította a kormány, hogy az Uber-sofőrökre is vonatkoznak az adószabályok, eddig egyetlen sofőr sem kért még adószámot – mondta Tállai András a TV2 Mokka című műsorában. A NAV vezetője szerint éppen ezért levelet írtak az Ubernek, amelyben listát kértek a rendszerükbe regisztrált sofőrökről; a válasz szerint 1200 magyar végez ilyenfajta munkát.

Hétfő délután levelet kapott az adóhatóság az Ubertől. Tállai szavai szerint „egy magyarországi cégen keresztül” kapták a levelet, de azt a hollandiai anyavállalat ügyvezetője is aláírta. Ebben az állt, hogy teljes mértékben egyetértenek a kormánnyal a helyzet rendezésében, így kérik a dolgozóikat, hogy január 31-ig jelentkezzenek be az adóhatósághoz. Amennyiben ezt nem tennék meg, úgy kizárhatják őket a rendszerből. Tállai szerint ezzel a cég egyértelműen jelezte, hogy partnerei akarnak lenni az adóhatóságnak, és betartják a magyar jogszabályokat.


airbnb

Változás jön az ingatlan-bérbeadásnál

Az adókat akkor is be kell fizetni, ha ingatlant ad valaki bérbe – mondta Tállai András arra reagálva, hogy Magyarországon öt százalékkal nőtt egy másik közösségi szolgáltatást végző startup, az Airbnb szolgáltatásait igénybe vevők száma. Ugyanakkor különbség az Uberhez képest, hogy ebben az esetben nem kell adószámot kérni, magánszemély is végezheti ezt a tevékenységet. „Ha ez tömeges lesz, akkor az adóhatóság is nagyobb energiát fordít a kérdésre” – hangsúlyozta Tállai, aki szerint a kormány változtatásra készül a területen, így az ingatlan-bérbeadás után „kedvezőbb, egyszerűbb adózási formát” kívánnak bevezetni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az Uber-sofőrök több adózási lehetőség közül is választhatnak. Ha például van főállásuk, akkor 25 ezer forintot kell havonta betenniük a közös kasszába, míg az átalányadózás ennél is kedvezőbb, hiszen a bevételeknek csak a 20 százalékát érinti.

Tállai szerint „ez nem túl nehezen teljesíthető”, csak túl kell lenni az adóhatósághoz való bejelentkezésen.

A NAV egyébként a napokban közzétett weboldalán egy tájékoztatót az Uber-sofőrök számára.

Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem szúrt szemet a NAV-nak az Uber-sofőrök kvázi adómentessége, az államtitkár úgy reagált, hogy eddig is végeztek ellenőrzéseket, de nem volt semmilyen információjuk, hogy kik ezek az emberek, ezért inkább csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték őket.

Érdekességként megemlítette, hogy az adóhatóság munkatársai próbáltak regisztrálni az Uber-rendszerben, de miután kiderült, hogy NAV-ellenőrök, letiltották a bankszámlájukat. Igaz, arról nem beszélt, hogyan derült ki, hogy az adóhatóság emberei regisztráltak.