Uber-ellenőrzések: eddig 3,6 milliós bírság és négy rendszámlevétel

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Január óta több mint 250 Uber-sofőrt ellenőrzött az adóhatóság, április 25-től már a rendőrséggel és a BKK-val közösen. A mulasztási bírságok összege megközelíti a 3,6 millió forintot, és a revizorok kiszűrtek 20 adószám nélküli – kontár - sofőrt. A közösen végzett ellenőrzések eddigi eredménye 4 rendszámlevétel – írja közleményében a NAV.


A NAV két revizora „próbafuvar” keretében veszi igénybe az uber szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK pedig a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát.

Az ellenőrzéseknek nincs vége, írja a NAV,


a jövőben a nap bármely időszakában is számítani lehet az ellenőrök jelenlétére, akár munkaidőn kívül, vagyis késő délután, éjszaka és hétvégén is.

Az adóhivatal nemcsak azt ellenőrzi, hogy a „próbafuvar” után a sofőr ad-e szabályos számlát, és van-e adószáma. A revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, mely egy cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a cégeknél is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét – áll az adóhatóság közleményében.