Erőszakossá fajult az Uber-ellenes taxisblokád Párizsban

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-


A dühös párizsi taxisok a reptérre vezető utat zárták le, illetve a francia főváros körgyűrűjén állták el az utat autóikkal. Először a Charles de Gaulle reptér három terminálját tették megközelíthetetlenné, majd az Orly repülőtér és a párizsi vasútállomások felé vezető utakat vették célba – adta hírül a France 24. Az akcióról készült – alább látható – videók és képek tanúsága szerint a tiltakozás hamar eldurvult.„Tényleg elegünk van” – idézi a CGT szakszervezeti szövetség egyik tagjának kifakadását az AFP hírügynökség.

A mai taxis akcióban több ezren vesznek részt, és nem csak Párizsban, hanem több vidéki városban is blokádra készültek a fuvarozók. Toulouse-ban mintegy negyven taxi sorakozott fel a pályaudvar előtt és százan igyekeztek a repülőtérre vezető úton. Marseille-ben is a repülőteret, a pályaudvart és az autópályára vezető egyik alagutat torlaszolták el a taxisok.A francia taxisok – sok más országbeli kollégáikkal – azért akadtak ki az amerikai központú Uberre, mert a mobilalkalmazással működő rendszerben a „kvázi taxisok” engedélyek nélkül, az adóztatást elkerülve működnek, míg nekik akár 240 ezer eurót is fizetniük kell engedélyeikért.


Franciaországban az elmúlt napokban, hetekben sorozatban tartottak tiltakozásokat a taxisok, egyik-másik az Uber sofőrjei elleni erőszakba torkollott. Strasbourgban a taxisok ügyfélnek álcázták magukat, hogy aztán megtámadják az ubereseket, autóikat pedig megrongálják. Az alábbi videó kedden készült Párizsban, ahol a rendőrségnek is dolga akadt az Uber kontra taxisok konfliktusban.