Twitteren bírálta Nepált, kitiltották az országból

-

A hatóságok „a társadalmi harmónia megzavarására” alkalmasnak találták a bejegyzéseit.


Nepál kiutasított egy kanadai férfit „a társadalmi harmónia megzavarására” alkalmas Twitter-bejegyzései miatt – jelentették be kedden az ország hatóságai. A férfinak két napja van elhagyni Nepált.

Az ázsiai ország belügyminisztériumának egyik tisztségviselője elmondta: Robert Penner munkavízumát bevonták, miután egy hatósági jelentés szerint a Twitter közösségi portálon a nemzeti egységet veszélyeztető, bíráló jellegű bejegyzéseket tett. Penner a vádak szerint bírálta Nepál tavaly szeptemberben elfogadott alkotmányát és azt, ahogy a kormányzat az etnikai kisebbségek tüntetéseit kezelte. A tüntetések során több mint 50 ember halt meg.

A kanadai férfi három évig egy szoftvervállalatnak dolgozott Nepálban. Pennert hétfőn vették őrizetbe kihallgatásra, a hatóságok pedig kedden hozták meg döntésüket a férfi kiutasításáról.

Az új alaptörvény Nepált – egy többéves átmeneti időszak után – hindu királyságból köztársasággá változtatta. Főleg a himalájai ország déli részén azonban számos kisebbség attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhet az új közigazgatási határok miatt, az új alaptörvény szerintük ugyanis tovább korlátozza politikai képviseletüket.

Egy dél-nepáli etnikai kisebbség, a madhesiek ezért a nepáli–indiai határon tüntetésbe kezdtek, lezárva a két állam közötti összeköttetést, súlyos üzemanyag- és gyógyszerhiányt okozva az országban.