Tűzszünetet hirdettek a rohingja felkelők

Fotó: AFP / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

-

Nem tudni, a mianmari hadsereg elfogadja-e az egy hónapig tartó fegyvernyugvást. Ha nem teszi, nem érhetnek célba a segélyek.


Egyoldalú tűzszünetet hirdettek Mianmarban a rohingja felkelők, hogy a humanitárius segély elérhesse a rászorulókat. A felkelők hadserege, az ARSA közleményben arra bátorította a humanitárius szervezeteket, hogy "az etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül lássák el ismét a humanitárius válság áldozatait" a vasárnap kezdődő, egy hónapig tartó tűzszünet alatt.

Az ARSA felszólította a mianmari hadsereget, hogy szintén tartsa be a fegyvernyugvást, és engedje át a segélyeket.

Az erőszak augusztus 25-e után szabadult el a többségében buddhista Mianmar - korábbi nevén Burma - Arakán államában, ahol több mint egymillió muszlim rohingja él. A felkelők rendőrőrsöket támadtak meg, amire a hadsereg "tisztogató akcióval" válaszolt. Ennek célja hivatalosan a falvakban rejtőző felkelők ártalmatlanítása.

A menekültek arról számoltak be, hogy a katonák és buddhista bandák megtámadták és elpusztították falvaikat. Szemtanúk megkérdőjelezik a mianmari hadsereg állítását, hogy a rohingják gyújtogatnak, mert olyan falvak is lángokban álltak, ahonnan már jóval korábban elmenekültek az ottaniak.