Tűzszünetet hirdettek a kelet-ukrajnai szeparatisták

-

Most is fegyvernyugvás van, abba is belehaltak már katonák mindkét oldalon.


A "jó szándék jeleként" egyoldalú tűzszünetet jelentettek be a kelet-ukrajnai szeparatista vezetők kedden, Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter kijevi látogatásának előestéjén. Ihor Plotnickij és Olekszandr Zaharcsenko, a magát önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki és Donyecki Népköztársaság vezetői felszólították a kijevi kormányt, hogy a szerdán éjfélkor életbe lépő tűzszünetet "vegye komolyan".

Hivatalosan 2015 óta tűzszünet van életben a kelet-ukrajnai területeken, ám azt újra és újra megsértettek. Emellett a konfliktusövezetben szeptember elejétől - az iskolaév kezdetétől - is fegyvernyugvást jelentettek be, de azóta ismét kiéleződött a helyzet.

A német diplomácia vezetője szerdán francia kollégájával Kijevbe utazik, és megpróbálnak új lendületet adni az ukrán válság politikai rendezését célzó minszki folyamatnak. Steinmeier szerint ugyan kedvező fejlemény, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben az első napokban tartósnak bizonyult az iskolakezdés miatt szeptember 1-jével elrendelt fegyvernyugvás, de a minszki megállapodások végrehajtásával "nem vagyunk, és nem is lehetünk elégedettek".

Az összecsapásokban hétfőn három ukrán katona halt meg, a kormányerők 15 tagja megsebesült - mondta Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal szóvivője. A szakadárok cáfolták, hogy közük lenne a katonák halálához. Eduard Baszurin, az el nem ismert Donyecki Népköztársaság egyik katonai vezetője azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában a szakadárok három fegyverese is életét vesztette.

Petro Porosenko ukrán elnök a 2017. évi költségvetés védelmi kiadásait szeretné megduplázni átszámítva 4,3 milliárd euróra (mintegy 1,33 ezer milliárd forintra). A konfliktus sújtotta volt szovjet tagköztársaság költségvetéséről a kijevi parlament dönt.