Tűzijáték: megijedhetnek az állatok

Fotó: AFP / MIGUEL RIOPA

-

Az állattartó kötelessége, hogy az állat szökését megakadályozza.


Nemcsak a kutyák, hanem a lovak is érzékenyebben reagálhatnak a tűzijátékra – mondta Egyed Anna állatorvos az állami tévében. A hétvégén több helyen tartanak tűzijátékot az állami ünnepen.

A ló eleve egy "menekülő állat". Ráadásul Magyarországon gyakori a legelős tartás, de ha az állat megijed, akár egy istállóból is kitörhet – mondta Egyed.

Az állatorvos szerint személyiségfüggő, hogy melyik állat miként reagál az erős hanghatásokra. Tapasztalatai szerint sok állattartó nem foglalkozik kellőképpen az állat személyiségével, pedig megfelelő tréninggel kezelhetőek lennének a különböző viselkedési formák, és sok félős kutyán lehetne segíteni.

Az állattartó jogszabályi kötelessége, hogy az állat szökését megakadályozza – mondta Egyed. Ennek legjobb módja, ha azt fizikailag megakadályozza, például a tűzijáték idején kennelbe, garázsba zárja az állatot, de állatorvossal konzultálva akár gyógyszeres nyugtatót is beadhatnak a kutyának.

Ha mégis megtörténik a baj, és elszökik az állat, akkor a mikrochip segítségével azonosítani lehet – mondta az állatorvos.