Tűz tombol egy orosz atom-tengeralattjárón

Fotó: AFP / OLEG KULESHOV

-

A szeverodvinszki Csillagocska kikötő szárazdokkjában áll, hegesztés közben keletkezhettek a lángok.


Az érintett hajóépítő társaság megerősítette az incidens tényét – írja az RT News, az orosz állami tévé hírportálja. A balesetben senki sem sérült meg, az atom-tengeralattjáró nukleáris reaktora pedig nem üzemelt, fegyverzetét is eltávolították még a javítási munkák megkezdése előtt.

Nem nyílt tűz van a hajón, de a füst elég nagy – idézett egy helyi szemtanút az Itar-Tassz orosz állami hírügynökség, és a a helyszínen készült, a Facebookon közzétett fotók is ezt támasztják alá.A Ria Novosztyi hírügynökségnek pedig azt tudta meg meg nem nevezett forrásától, hogy a tűz mintegy 20 négyzetméteres területet érint, a szigetelés gyulladt meg. Szeverodvinszk az Arhangelszki Területen található, szóban forgó kikötője pedig a Zvezdocska, azaz a Csillagocska nevet viseli.


De ki az az Oszkár?

A most kigyulladt tengeralattjárót a NATO Oscar-II típusúnak hívja, az orosz haditengerészet pedig Projekct 949A-ként hivatkozik rá. Akármelyik nevet is használjuk, az oroszok második legnagyobb, cirkálórakétákat szállító tengeralattjáróiról van szó. Csak a hidegháború után gyártott Borej-osztály előzi meg.

Az Oscar-II képes 200 kilotonnás nukleáris robbanófejjel felszerelt tengeralattjáró elleni rakétákat kilőni. Emellett a tengeralattjáró 24 darab P-700 Granite cirkálórakétát is szállít - ezek nukleáris robbanófejjel is szerelhetők. Ezek a rakéták 5-600 kilométert is meg tudnak tenni becsapódás előtt.

A tűzkárban megsérült Orel tengeralattjárót 1992-ben bocsátották tengerre. A Wikipédia szerint 2013 óta dolgoznak a felújításán.