Túszejtés egy francia templomban – az ISIS nevében gyilkoltak

Fotó: AFP / CHARLY TRIBALLEAU

-

Egy halálos áldozatot követelt a kedd délelőtti, észak-franciaországi túszejtés. A helyszíni beszámolók szerint két, késekkel felfegyverkezett férfi rontott be egy templomba, ahol hat túszt ejtettek. A rendőrök rövid időn belül semlegesítették a támadókat.


Kedd délelőtt, az észak-franciaországi Rouen elővárosában, Saint-Étienne-du-Rouvray-ban, egy templomban ejtett foglyul két fegyveres egy papot, két apácát és több hívőt. A francia lapok beszámolója szerint a túszejtés kezdetén egy apáca el tudott menekülni, ő értesítette a hatóságokat a helyzetről.

A szemtanúk szerint a templomból lövések hallatszottak a rendőrségi akciót megelőzően.

Arról eltérőek az információk, hogy mi történt a rendőrségi beavatkozás során a támadókkal. A Reuters mindössze annyit említ, hogy „semlegesítették” a túszejtőket, míg a BBC szerint a beavatkozó kommandósok végeztek velük.

A rendőrség megerősítette, hogy a 84 éves pap, Jacques Hamel torkát a túszejtők egy késsel elvágták. Az egyik apácát is megsebesítették - őt életbeszélyes sérülésekkel vitték kórházba a helyszínről.

A hatóságok az akció végeztével a templomot vizsgálták át robbanószer után kutatva.

A helyszínen tartózkodó Francois Hollande államfő bejelentette: a két támadó az Iszlám Állam nevében követte el tettét. Később ezt az ISIS-hez köthető Amaq hírügynökség is megerősítette.

Sajtóinformációk szerint az egyik támadó szerepelt a francia hatóság által vezetett terroista-gyanús személyek listáján, az úgynevezett S-listán.

A támadást Ferenc pápa is elítélte.


münchen lövöldözés müncheni

A francia hatóság által vezetett S-listán immár több, mint tízezer ember szerepel. Ők azok, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy kapcsolódnak radikális iszlamista szervezetekhez.

S, mint suspect - vagyis gyanús - innen ered a francia hatóságok "fiche S", azaz S-lista elnevezése. Ide kerülnek mindazok, akikről a hatóság azt feltételezi, hogy bármilyen közük lehet radikális iszlám szervezetekhez, terrorcsoportokhoz vagy egyes terroristákhoz. (E listán szerepelt Omar Ismail is, aki tavaly a Bataclan elleni támadásban vett részt és több tucatnyi francia polgárral végzett.) Az S-listások potenciálisan veszélyeztetik Franciaország biztonságát. Immár több mint tízezer név szerepel rajta.

Az S-lista 15 kategóriába gyűjti a gyanús alakokat: a futball huligántól a Szíriából vagy Irakból érkező, harcedzett dzsihadistákig. Az elmúlt másfél év iszlamista támadásainak majd minden elkövetője szerepelt az S-listán.