Túszejtés egy bangladesi étteremben – lövöldözés és halottak

-

Az Iszlám Állam vállalta a merényletet.


Nyolc vagy kilenc fegyveres mintegy húsz embert ejtett túszul Dakka diplomatanegyedének egyik éttermében. A támadásban állítólag többen meghaltak. A Gulshan kerületében lévő Holey Artisan étteremnél a túszejtők és a rendőrök közötti lövöldözésben legalább egy rendőr életét vesztette, és 35 ember megsebesült. A legfrissebb jelentések szerint a támadók és a hatóságok között még folyik a harc, a túszok állapotáról egyelőre nincsenek információk.

A támadást az Iszlám Állam fegyveresei követték el – állítja a terrorcsoporthoz kötődő hírügynökség. Az Amak szerint több mint 20 embert öltek meg eddig.

A biztonsági erők arra törekszenek, hogy megmentsék az étteremben rekedt emberek életét. Hozzátette, a fegyveresek robbanószerkezeteket dobtak a hatóságok irányába – mondta Benazir Ahmed, az elit osztag parancsnoka. A területet lezárták.

Az étteremből kimenekült egy alkalmazott, ő azt mondta, a támadók azt hajtogatták: Allahu Akbar!

A muzulmán többségű Bangladesben jelentősen nőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Mintegy két tucat világi írót, vallási kisebbséghez tartozót, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg 2013 óta. Az utóbbi hónapokban a támadások gyakoribbak lettek, pénteken egy hindu templom dolgozóját kaszabolták halálra támadói.