Sok túsz kiszabadult, hárman meghaltak, az ostrom még tart Bamakóban

Fotó: AFP / SEBASTIEN RIEUSSEC

-

170 túszt ejtettek Bamakóban dzsihádista fegyveresek péntek délelőtt egy luxusszállodában. Egymásnak ellentmondó adatok vannak arról, hogy pontosan hányan szabadultak ki, de először azokat engedték el, akik idézni tudtak a Koránból. A szabadulók közül többen állították, hogy a túszejtők angolul beszéltek. Amerikai biztonsági erők is csatlakoztak a szálloda ostromához.


Dzsihadista fegyveresek megtámadtak egy szállodát Mali fővárosában, Bamakóban pénteken, helyszíni jelentések szerint az épületből lövöldözés hallatszott, a támadók mintegy 170 túszt ejtettek: 140 vendéget és a személyzet 30 tagját. Az ENSZ szóvivője szerint három ember meghalt, ők mind a szálloda munkatársai voltak. A Bamako központjában lévő Radisson luxusszállodát a fegyveresek lerohanták, a 190 szobás hotel környékét a rendőrség lezárta, majd később a biztonsági erők megrohamozták a szállodát. Az AFP francia hírügynökség egy biztonsági forrása szerint a támadók dzsihadisták.A folyosókon lövöldöztek, a fegyverropogás az utcáról is hallható volt. A hotel főleg a diplomaták és az Air France alkalmazottainak a kedvelt szálláshelye. A foglyul ejtettek között számos külföldi állampolgár van, köztük legalább 20 indiai, de a szállodában kínai, török és francia vendégek is megszálltak. A hotel biztonsági szolgálatának az egyik tagja szerint a támadók diplomata rendszámú autóval érkeztek az épülethez. Egyes jelentések szerint összesen tíz fegyveres rohamozta meg a szállodát.


Egy szabad túsz


A Twitteren közben megjelent a #PrayForMali hashtag


Két nőt elengedtek, a Reuters hírügynökség szerint azért, mert tudtak idézni a Koránból. Nem sokkal később arról érkeztek hírek, hogy már összesen 80 ember kiszabadult a szállodából. Nem ez az első alkalom, hogy terroristák Korán-idézeteket akarnak hallani a túszaiktól: 2013-ban, a nairobi terrortámadásban ugyanez volt a feltétele annak, hogy az al-Kaidához köthető al-Sabab elengedje a túszait. Evakuálták az Air France 12 dolgozóját is. Az egyik kiszabadított túsz azt mondta, hogy a terroristák angolul beszéltek.A bamakói amerikai nagykövetség a Twitteren arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy keressenek menedéket, és lépjenek kapcsolatba a családjukkal. Francois Hollande francia elnököt percről percre tudósítják az eseményekről. Az államfő azt ígérte, Franciaország a Maliban rendelkezésre álló eszközeivel minden tőle telhetőt megtesz a túszul ejtett emberek kiszabadításáért. Mali elnöke, Ibrahim Boubacar Keita Csádban volt, ahol a térség vezetőinek a csúcstalálkozóján vett volna részt, de megszakította az útját, és visszautazott Bamakóba. Az Air France francia légitársaság a túszdráma miatt törölte a Párizsból Bamakóba induló péntek délutáni járatát.

A mali biztonsági erők azt közölték, hogy megkezdték a hotel megrohamozását. Helyszíni beszámolók szerint a szállodához fölött egy helikopter repül, és számos mentőautó érkezett az épülethez.

Délután három órakor 125 vendég és 13 dolgozó még mindig a terroristák fogságában volt, akik a szálloda hetedik emeletén tartózkodtak, írja az AFP. Az amerikai katonákkal megtámogatott biztonsági erők megkezdték a hotel ostromát (a túszok között amerikaiak is vannak ugyanis), emeletről emeletre haladnak felfelé. Több túsz a szobájában van fogvatartva.Augusztusban iszlamista fegyveresek 13 embert gyilkoltak meg, köztük az ENSZ öt dolgozóját egy, szintén hotelben zajló túszdrámában Sevare városában.

Mali északi részét egy puccs után vették a hatalmukba a dzsihadisták 2012-ben. Jelenleg ENSZ-békefenntartók próbálják csillapítani a feszültséget az északi területeken.