Tüsszögő majom és sétáló hal is van a 200 új felfedezett faj között

-

Tüsszögő majom, a sétáló hal, ékszerre hasonlító kígyó – ez csak néhány a több mint 200 új faj közül, melyeket az utóbbi években fedeztek fel a Kelet-Himalája térségében a WWF közleménye szerint.


A Rejtett Himalája: Ázsia Csodaországa című WWF jelentés számos szervezet kutatói munkájának eredménye, amely részletesen bemutat több mint kétszáz új fajt, köztük 133 növényt, 39 puhatestűt, 26 halat, 10 kétéltűt, 1 hüllőt, 1 madarat és egy emlőst.

A 2009 és 2014 között felfedezett pontosan 211 új faj előkerülése a mennyiség és a változatosság szempontjából is igen jelentős eredmény. Rávilágít arra, hogy a Kelet-Himalájai régió bolygónk egyik leggazdagabb biodiverzitású területe.

„Nagy örömömmel tölt el, hogy a térség - amely számos lenyűgöző fajnak ad otthont - továbbra is meglepi a világot a természeti értékeivel és továbbra is elképesztő fajfelfedezések színhelye" - mondta Ravi Sign, A WWF India igazgatója és egyben a WWF Élő Himalája Kezdeményezés elnöke.

A legmeglepőbb felfedezések egyike az élénk kék színű, „sétáló" törpe kígyófejű (lásd a fenti képen), amelyik képes a szabad levegőn lélegezni. A szárazföldön akár négy napig is elboldoguló halnak azonban a mozgása még sokkal ügyetlenebb a kígyóénál. A jelentés beszámol egy „szerencsétlenül járt" majomról is, amely felfelé nyíló orrnyílása miatt minden eső alkalmával sokáig tüsszög, valamint egy igazi élő drágakőről: az ékköves lándzsakígyóról.


Egy új banánfaj


A jelentés felhívja a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a Bhután, Északkelet-India, Nepál, Mianmar, és Dél-Tibet területén található életteli ökoszisztémákat olyan veszélyek fenyegetik, amelyek könnyen végzetessé válhatnak. A régióban megvalósult fejlesztések következményeként az eredeti élőhelyeknek csupán 25 százaléka maradt érintetlen, és a Kelet-Himalájában élő fajok százait globálisan veszélyeztetettként tartjuk számon.

A területet fenyegető számos veszély közül messzemenően a klímaváltozás a legkomolyabb. A riport ugyanakkor foglalkozik számos egyéb veszélyeztető tényezővel is, amelyek együttesen óriási nyomást gyakorolnak a régió sérülékeny ökoszisztémáira. Ezek között szerepel a helyi túlnépesedés, az erdőirtás, a túlzott legeltetés, az orvvadászat, a vadállatok illegális kereskedelme, a bányászat, a környezetszennyezés és a vízerőművek fejlesztése is.

A régió sokszínű állat-, és növényvilágának megmentése érdekében a WWF aktívan támogatja a kelet-himalájai országok elmozdulását a terület sokmilliós lakosságát fenntartható módon kiszolgáló gazdaság felé. A WWF szoros regionális együttműködést kezdeményez annak érdekében, hogy a Föld egyik legsérülékenyebb területén élő emberek a gazdasági ésszerűség keretein belül fejlődjenek, és ne használják túl a bolygó nyújtotta lehetőségeket. A WWF részt vesz azoknak a programoknak a kidolgozásában és támogatásában, amelyek biztatóbb jövőt helyeznek kilátásba az ott élő emberek és az élővilág számára egyaránt, különös tekintettel azokra a ma még ismeretlen élőlényekre, amelyek felfedezése még előttünk áll.


Egy új viperafaj