Tusk: Ukrajnában háború dúl

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN / AFP / ODD ANDERSEN

-

Az Európai Unió független vizsgálatokat szeretne az Odesszában történtekről, míg az Amerikai Egyesült Államok üdvözlendő lépésnek tartja az EBESZ-megfigyelők szabadon engedését.


A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szerint Oroszország hadüzenet nélküli háborút folytat Ukrajnában. A kormányfő úgy vélte: a nemzetközi közösség reakciója és a Moszkva elleni büntetőintézkedések semmilyen hatással sincsenek a konfliktusra. „Ami Ukrajnában folyik, az háború. Talán újfajta, hadüzenet nélküli háború, de valójában akkor is háború” – jelentette ki Tusk. Mint mondta, egyre fogy a remény, hogy van még esély diplomáciai megoldásra. „Nyilvánvaló, hogy egy olyan fegyveres konfliktussal állunk szemben, amelyet nem tüntetők, hanem egy állam, jelesül Oroszország vezényel” – tette egyértelművé. A kormányfő sürgette az EU-t és a NATO-t, hogy készítsen terveket a biztonság megerősítésére a kelet-európai tagállamokban.


Kerry és Lavrov egyeztettek, bár eltérően látják, miről

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint üdvözlendő, hogy az oroszbarát erők szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szolgálat (EBESZ) ukrajnai katonai megfigyelőit, ugyanakkor további lépések szükségesek a helyzet csillapítása érdekében. Kerry Kinshasában elmondta: beszélt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és elmondta neki: Washington szerint kulcsfontosságú, hogy Moszkva visszavonja támogatását a szeparatistáktól. Továbbá mindketten felveszik a kapcsolatot Didier Burkhalter svájci államfővel, az EBESZ soros elnökével, hogy megvitassák a további teendőket. Lavrov eközben Moszkvában arról beszélt: a tárca vezetője már elérte Burkhaltert, és „a felek megvitatták, miként lehet az EBESZ lehetőségeit felhasználni arra, hogy rávegyék Kijevet a katonai hadműveletek befejezésére Ukrajna délkeleti térségeiben”. Lavrov a Kerryvel való beszélgetésről is másként számolt be, mint amerikai kollégája: állítása szerint felszólította az Egyesült Államokat, hogy „használja fel minden befolyását arra, hogy Kijev, amely saját népe ellen indított háborút, szüntesse be a katonai hadműveleteket Délkelet-Ukrajnában, hívja vissza erőit, és engedje szabadon a tüntetések résztvevőit”.


Az EU független vizsgálatokat követel

Az Európai Unió szerint független vizsgálatokra van szükség, melyek megállapítanák, hogy kik a felelősek az Odesszában több tucat halottat követelő zavargásokért. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton arról beszélt: a bűncselekmények felelőseit bíróság elé kell állítani, egyúttal a szembenálló feleknek nagyobb visszafogottságot kell tanúsítaniuk, hogy a helyzet ne romoljon tovább. Mint arról korábban írtunk: Odesszában feltehetőleg Molotov-koktélok miatt tűz ütött ki egy épületben, ahol éppen oroszbarát szakadárok tartózkodtak. A délelőtti adatok szerint 31-en vesztették életüket.