Tusk szerint szoros kapcsolatok kellenek az Egyesült Királysággal

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Brüsszelben a tagállamok vezetői a brexit utáni időkről is tágyalnak.


Nem kérdés, hogy az EU a kiválás után is szoros és erős kapcsolatot akar tartani az Egyesült Királysággal – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tagállamok brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Szerint mielőtt a Nagy-Britannia kilépését követő időkről, az EU jövőjéről folytatnának megbeszélést az állam-, és kormányfők, át kell gondolniuk a múltat is. Ez az egyetlen útja az előrehaladásnak.

Tartós garanciákra van szükség minden olyan polgár és családja számára, akiket bármilyen formában érint a kilépés. Ez kell legyen a legfontosabb úgy az unió, mint az Egyesült Királyság számára – mondta. Az Európai Bizottság már előkészített egy pontos és részletes listát a polgárok jogairól, és azt áttekintik az uniós vezetők is.

Az unióban maradó 27 tagországnak egységesnek kell maradnia. Ez az egyetlen garancia, hogy az egyeztető tárgyalások eredményre vezessenek. Ezt azt is jelenti, hogy az uniós egység az Egyesült Királyság érdeke is – mondta Tusk, aki reméli, hogy az uniós intézmények és tagországok összetartása megmarad a jövőben is.

A szombati Brüsszeli tanácskozások a huszonhét tagállam vezetői várhatóan iránymutatásokat fogadnak el a britek tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokról.