Tusk szerint nem kellene kinyilvánítani Katalónia függetlenségét

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Az Európai Tanács elnöke szerint a függetlenség kikiáltása ellehetetlenítené a párbeszédet Spanyolországgal.


Donald Tusk óva intette a katalán elnököt, hogy kedd esti beszédében kinyilvánítsa függetlenségét. Ez a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet Spanyolország és Katalónia között - mondta az Európai Tanács elnöke.
Tusk szerint egy katalán-spanyol konfliktus egész Európa számára rossz lenne. Azokra a dolgokra kellene koncentrálni, amik összekötnek, nem azokra, amik elválasztanak. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek pedig erőszakmentes megoldást kellene találnia a helyzet rendezésére.
Az Európai Tanács elnöke azt mondta, nem elnökként, hanem egy etnikai kisebbség tagjaként fordul a katalán elnökhöz, aki tudja, milyen érzés, ha gumibottal ütik a rendőrök. Megérti és átérzi mindkét oldal érveit és érzéseit.


Donald Tusk származása

A 60 éves Donald Tusk hét évig, 2007-től 2014-ig volt Lengyelország miniszterelnöke, jelenleg az Európai Tanács elnöke.
Tusk szülei kasub származásúak. A kasubok Lengyelország északi részén, Gdansk környékén élő etnikai kisebbség. Egy interjúban Tusk elmondta, hogy a szüleit a második világháborúban koncentrációs táborba hurcolták.
Donald Tusk mellett a német Nobel-díjas író, Günter Grass is kasub származású. Jelenleg több mint félmillió kasub él Lengyelország északi részén.

Az EU továbbra is jogszerűtlennek tartja az október 1-jei függetlenségi népszavazást, a kérdés az EU álláspontja szerint Spanyolország belügye. A népszavazáson a Katalóniában élők 43 százaléka vett részt, a résztvevők közül 90 százalék gondolja úgy, hogy Katalóniának függetlennek kellene lennie Spanyolországtól.
Kedden este a katalán parlament rendkívüli tanácskozást tart, és egyes várakozások szerint Carles Puidgemont elnök ki fogja kiáltani a tartomány függetlenségét.