Tusk nem számíthat a varsói kormány támogatására

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Az újraválasztását állítólag nem akadályoznák meg, de nem fogják támogatni.


A lengyel kormány nem támogatja Donald Tusk második periódusát az Európai Tanács vezetőjeként – mondta Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője. Tusk két és fél éves mandátuma jövő májusban telik le az EU állam- és kormányfői testülete élén. Kaczynski egy interjúban beszélt Tuskról, és egy „nagy problémaként” utalt rá. Többek között őt tartja az egyik fő felelősnek az ikertestvére, Lech Kaczynski akkori államfő és 95 másik ember haláláért a 2010-es légi szerencsétlenségben. Kaczynski arra is utalt, hogy Tusk ellen pert is indíthatnak.

Tusk a brüsszeli megbízatása előtt, a liberális, jobbközép Polgári Platform vezetőjeként 2007–2014 között miniszterelnök volt, és ebben a minőségében Kaczynski politikai vetélytársa. Rivalizálásuk utána Brüsszelbe tevődött át.

A lengyel kormány támogatása nem feltétlenül szükséges az Európai Tanács elnöki tisztségének betöltéséhez, de komoly előnyt jelentene. Kaczynski azt is mondta, hogy nem fogja megakadályozni Tusk újraválasztását.