Tusk: ne válogasson Nagy-Britannia!

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Az Európai Unió egyértelművé tette, hogy a britek nem kapnak különleges gazdasági státuszt. Továbbá nem kíván az Unió beleszólni Nagy-Britannia belpolitikájába.


Nincs á la carte választható együttműködés az unióval a Brexit után – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Szerdán informális tanácskozást folytattak az unió 27 tagállamának vezetői.

A csúcstalálkozó után egy zárónyilatkozatba foglalták, hogy ragaszkodnak az egységes unióhoz: ha kell a briteknek a tőke és az áruk szabad mozgása, a szolgáltatások szabadsága, akkor a személyek szabad mozgásából sem maradhatnak ki.

Tusk a találkozó után azt mondta, hogy a huszonhetek szeptember 16-án Pozsonyban folytatják a brit kilépésről szóló tárgyalásokat.


„A kilépésről és részleteiről csak az után kezdhetünk megbeszélést, ha az Egyesült Királyság elindította a Lisszaboni Szerződés tagországok kilépését szabályozó, 50. cikkében foglalt folyamatot”

- mondta Tusk.

A huszonhetek vezetői egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak reformokra van szüksége, ami elsősorban a már kezdett intézkedések felgyorsítását jelenti. A 27 tagállam vezetői teljes mértékben elkötelezettek az uniós egysége mellett - mondta Tusk.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: Skócia elnyerte a jogot arra, hogy meghallgassa Brüsszel, ugyanakkor


az uniónak nincs szándéka beavatkozni a brit belpolitikai folyamatokba.

A 27 tagállami vezető egyetértett abban, hogy semmilyen kétoldalú egyeztetés nem ajánlott addig, amíg London nem jelentette be kilépési szándékát.

A Brexit az Európai Unió számára új helyzetet teremtett, de az unió elkötelezett a megkezdett közös munka mellett, hogy megoldásokat találjon a problémákra - mondta Juncker, hozzáfűzve, hogy az Egyesült Királysággal kötött szerződések egyelőre nem változnak, beleértve a katonai és védelmi egyezményeket is.