Tusk marad az Európai Tanács elnöke

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

A varsói kormány nem tudta megakadályozni megválasztását.


A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a következő két és fél évben – jelentették be csütörtökön Brüsszelben, röviddel az állam- és kormányfők tanácskozásának megkezdése után.

Varsó korábban megpróbálta megakadályozni Tusk újraválasztását. Beata Szydło lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt azt mondta, hogy kormánya beleegyezése nélkül Tust nem maradhat az Európai Tanács élén.


Ismétlem: semmit nem lehet tenni nélkülünk és a beleegyezésünk nélkül”

– mondta Szydło. „Minden véleményt tiszteletben kell tartani, (...) meg fogjuk védeni az Európai Unió alapelveit” – mondta a miniszterelnök. Szydło szerint Tusk támogatói az európai szolidaritás ellenében cselekszenek.

A német kancellár azonban támogatta Tuskot, aki egyébként a néppárti frakció jelöltje volt a posztra.


Varsó bojkottál

A lengyel miniszterelnök nem fogja aláírni a csúcstalálkozó zárónyilatkozatát, sőt az állam- és kormányfői ülés egyetlen dokumentumát sem fogadja el – jelentette be Szydlo a brüsszeli ülés szünetében. Azt mondta: a újraválasztott Tusk és a többiek keressenek más módot arra, hogy elfogadják a zárónyilatkozatot.

Szerinte a csúcstalálkozó érdektelen zárónyilatkozat nélkül. Ha a lengyel bojkott ellenére megoldást találnak a zárónyilatkozat aláírására, az azt jelenti: nincsenek szabályok – mondta Szydlo. Ezt Lengyelország nem tudja elfogadni – mondta a kormányfő.