Tusk dicsérte, aztán a keresztény értékekre figyelmeztette Orbánt

-

Októberben születhet uniós döntés arról, hogy mennyi pénzt szán Európa a menekültekre, beleértve a befogadóállomások bővítését, a határok védelmét, illetve az uniós és az európán kívüli országoknak, köztük Magyarországnak nyújtandó segítséget, mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután találkozott Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök csütörtökön európai vezetőknek próbálja elmagyarázni Brüsszelben a kormány menekültpolitikáját.


"Nem mindenki lelkesedik a magyar kormány vitatható intézkedéseiért, és meg is érti, miért. Mindazonáltal egy dolog világos: Orbán Viktor konkrét lépéseket tett hogy megvédje az Európai Unió határait." Látva azonban, hogy egyre több menekült érkezik, Európának ennél többet kell tennie, jelentette ki Donald Tusk a találkozó után tartott sajtótájékoztatón.


Mindenki tudja, hogy az országok nem változtatnak a menekültpolitikájukon egy nap alatt, de azt is látni kell, hogy a menekültekkel való viselkedés Európa belső szolidaritását is mutatja. Azoknak az országoknak, amelyeket közvetlenül nem érint a probléma, és megtapasztalták a múltban az EU szolidaritását, most segíteniük kell azoknak, akiknek erre szükségük van.

Paradox módon a legnagyobb országoknak, Németországnak és Olaszországnak szolidaritásra van szüksége, ahogy Magyarországnak is. Meg kell védeni az európai határokat és vissza kell venni Európa kulcsait az embercsempészektől, mondta a Tanács elnöke, aki szerint azzal együtt, hogy a határok mentén fekvő országoknak több segítséget kell kapniuk, védelmet kell biztosítani a menekülteknek is.

Mindez növekvő költségekkel jár, hangsúlyozta Tusk. Új befogadóállomásokról, a határok védelméről, illetve az uniós és az EU-n kívüli partnerországoknak nyújtandó nagyobb gazdasági segítségről van szó, arról pedig, hogy erre mennyi pénz juthat, októberben dönthetnek az EU állam- és kormányfői.

Végül Tusk Orbán Viktornak a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkére reagálva azt mondta: számára a kereszténység mindenekelőtt a szükséget szenvedők iránti szolidaritást jelenti. Egy keresztény embernek nem szabad, hogy számítson a szükséget szenvedő származása, vallása vagy nemzetisége, zárta mondanivalóját.

Orbán a FAZ-ban az EU szerinte elhibázott menekültpolitikáját bírálta és arra figyelmeztetett, hogy a menekültválság felrobbanthatja Európát.Védte a magyar határon felhúzott kerítést, egyben azt írta, hogy az európai politikusok felelősek azért, hogy a menekültek mindenüket hátrahagyva. életüket kockáztatva, a jobb élet reményében megindulnak Európa felé. Azt is írta, hogy Európa keresztény kultúrája már most is alig képes megtartani Európát a saját keresztény értékein belül.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón megismételte, amit korábban az Európai Parlament elnökével tartott megbeszélés után mondott: az első a schengeni határok védelme, illetve hogy az emberek Európában félnek, mert azt látják, hogy a vezetők nem tudják megoldani a menekültkérdést.
Magyarország ragaszkodik a schengeni szabályokhoz, és új, szigorúbb szabályokat vezet be szeptember közepétől, amelyekkel nemcsak Magyarország, hanem Európa határait is védi, hangsúlyozta.
Orbán délután Joseph Daullal, az EP néppárti frakcióvezetőjével, majd Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik.

Az Európai Bizottság elnökével várhatóan szóba kerül a Magyarországnak nyújtandó uniós segítség, a bizottság szóvivője a múlt héten azt mondta, hogy Magyarország a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszakban több mint 85 millió eurót kaphat erre a célra. Igaz, szó volt arról is, hogy augusztus 31-ig elbírálják a több tagállam által benyújtott kérelmeket - Magyarország 8 millió euró külön sürgősségi segélyt kért a befogadó állomások bővítéséra - de erről még nincs döntés.