Tusk: az EU csak a spanyol kormánnyal fog tárgyalni

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Nem változik semmi a Katalán Köztársaság kikiáltásával. Tusk reméli, hogy a spanyol kormány nem alkalmaz erőszakot.


A barcelonai parlament függetlenségi pártjai megszavazták az önálló Katalán Köztársaság létrehozását, de az EU továbbra is csak a spanyol kormánnyal fog tárgyalni - írta Donald Tusk a Twitter-oldalán.Az Európai Tanács elnöke azt is írta: a spanyol kormánynak az érvek erejét kellene használnia az "erő érve" helyett. A Tanács többször is párbeszédre szólította fel a katalán és a spanyol felet az elmúlt hetekben, jogszerűtlennek tartja az október 1-jei referendumot, és a kérdést Spanyolország belügyének tekinti.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a katalán függetlenedési törekvések dominóhatást válthatnak ki Európa-szerte, és ezért nehezebb lesz kormányozni.


A spanyol szenátus megszavazta azt az intézkedéscsomagot, ami a 155-ös cikkelyre hivatkozva feloszlatná a katalán kormányt és előrehozott parlamenti választásokat írna ki Katalóniában.

Mariano Rajoy kormányfő szerint


muszáj alkalmazni a 155-ös cikkelyt ahhoz, hogy helyreálljon a jog, a demokrácia és a stabilitás Katalóniában.

Nem sokkal a független Katalán Köztársaság kikiáltása után szavazta meg a spanyol parlament a katalán kormány feloszlatását: ahogy korábban is sejthető volt, 214-47 arányban győztek az igenek - írja a BBC.Ez akár azt is jelentheti, hogy Spanyolország kirúghatja a katalán vezetőket, és átveheti az irányítást az ottani rendőrség felett, valamint az állam médiaszolgáltatásaira is ráteheti a kezét.


Washington Spanyolországgal van

"Katalónia Spanyolország szerves része" - mondta az amerikai külügyminisztérium. Támogatják a spanyol kormányt, hogy megőrizzék Spanyolország egységét alkotmányos módszerekkel.
Mariano Rajoy szeptember végén, néhány nappal a katalán népszavazás előtt volt Trump vendége Washingtonban. Trump akkor nyíltan kiállt az egységes Spanyolország mellett, és kifejezte ellenérzéseit a független Katalóniával szemben.