Türkmenisztánban mostantól tilos cigarettát árulni

Fotó: włodi (CC-BY-SA 2.0) / Flickr / włodi (CC-BY-SA 2.0) / Flickr

-

A türkmén hatóságok arra kényszerítik az ország fővárosának üzleteit, hogy teljes egészében hagyjanak fel a cigaretta árusításával, miután Gurbanguly Berdimukhammedow államfő nyilatkozatban foglalt állást a dohányzással és a dohánytermékek árusításával szemben – számolt be az AFP.


A francia hírügynökség megszólaltatott több kereskedőt, akiknek egyike elmondta: a drogellenes hatóságok funkcionáriusai nemrég megjelentek az üzletében, és megparancsolták, hogy távolítsa el az összes cigarettát a polcokról, máskülönben súlyos pénzbüntetést szabnak ki.


A kereskedők most már csak pult alól, csupán „törzsvendégeiknek és barátaiknak” mernek cigarettát eladni, ugyanis ha rajtakapják őket, akár tízhavi bérrel egyenértékű pénzbüntetéssel sújthatják őket. Emiatt az utcán feketén értékesített cigaretta ára jelentősen megugrott, most 25 manat (2076 forint) és 50 manat (4152 forint) közötti összegért lehet kapni.

A kábítószer-ellenes tisztviselők a fővárosban több más boltot is felkerestek, hogy érvényt szerezzenek a tiltásnak, annak ellenére, hogy a kormány semmiféle tiltó rendeletet nem jelentett be hivatalosan. A „jogalapot” pusztán Gurbanguly Berdimukhammedow államfő megnyilatkozása adta. Az elnök – akinek eredeti foglalkozása fogorvos – január 5-én egy kormányülésen „hathatós intézkedéseket” követelt „a dohány gyökeres felszámolására”, szavait a televízióban is közvetítették.

A közép-ázsiai országban másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött a dohányzás elleni kampány. Saparmurat Nyazov volt elnök szenvedélyes dohányos volt, de miután 2000-ben szívműtéten esett át, dohányellenes határozatot írt alá. A következő esztendőkben egyre szigorodtak a korlátozó intézkedések, így 2011-ben emelték a dohányáruk jövedéki adóját, 2013-ban pedig betiltották a dohányzást a nyilvános helyeken.

A cigaretta elleni „hadjáratot” a 2006-ban hatalomra jutott Berdimukhammedow is folytatta. Ennek hatására világszinten Türkmenisztánban lett a legalacsonyabb a dohányzók aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint mindössze 8 százalékot tesznek ki.