Turistaszezonban több a panasz a taxisokra

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Magasabb tarifával dolgoznak, pörgetik a taxiórát, csalnak a visszajáróval. Még jó, hogy elüldözték az Ubert.


A Budapesti Közlekedési Központ ellenőrei közel 3300 taxiellenőrzést végeztek az elmúlt évben, és a helyszínen felvett jegyzőkönyvek alapján több mint 2400 esetben tártak fel kisebb vagy nagyobb jogsértést – írja a Magyar Hírlap. A rendezvények alatt gyakrabban bukkannak fel a haszonlesők.

Több mint száz alkalommal voltak olyan visszaélések, mint például a hatósági árnál magasabb tarifa alkalmazása, illetve fix összegben megállapodás egy-egy útra, azaz a taxaméter használatától való eltekintés. Voltak, akik pörgették a taxiórát. A BKK szerint volt olyan taxis, aki az utastól kapott nagy címletű bankjegyet vett át, de azt állította, hogy csak kisebb címletet kapott. Megesett az is, hogy más, értéktelenebb valutában adott vissza.

A taxisok az idén több mint kétszáz alkalommal tagadták meg az ellenőrzést. Összesen kilenc BKK-s személyszállítási ellenőr végez helyszíni ellenőrzéseket, egy pedig az akciókat szervezi. A feltárt jogsértések alapján a BKK az intézkedésekre jogosultaknak közel 2700 intézkedési indítványt küldött.

Javult a helyzet a Liszt Ferenc repülőtéren. A Sziget Fesztivál miatt sok turista tartózkodik a fővárosban, ilyenkor rendszerint megemelkedik az utaspanaszok száma is.