Turistaparadicsomban lövöldöztek Elefántcsontparton

Fotó: AFP / STRINGER

-

Több szállodában is voltak támadások. A katonaság kiürítette a partot.


Az első hírek még arról szóltak, hogy két fegyveres tizenöt ember lőtt le egy nyugati turisták körében is népszerű szálloda partján,Elefántcsontparton - számol be az Independent. Később az ország elnöke, Alassane Outtara közölte, hogy a támadásnak legkevesebb 16 halálos áldozata van, 14 civil és két katona.


A francia külügyminisztérium úgy tudja, hogy egy francia állampolgár is életét vesztette. Francois Hollande francia elnök nyilatkozatában gyáva támadásnak bélyegezte a történteket, hozzátéve, hogy országa még szorosabb fonja az együttműködést szövetségeseivel a terrorizmus elleni harcban.

Az AP amerikai hírügynökség azt közölte, hogy a biztonsági erők hat fegyverest tettek ártalmatlanná, és három szállodát ért támadás.

Az egyik turista felvette, ahogyan menekülnek az emberek a partról, vissza az egyik hotelbe.Többen arról számoltak be, hogy a támadók azt kiáltották, miközben Kalasnyikovval a kezükben lövöldöztek, hogy Allah Akbar.

A helyi média arról számolt be, hogy a lövöldözés egy másik hotelben kezdődött, majd a szomszédos épületekben folytatódott.

A szállodák, ahol a támadások történtek, Elefántcsontpart gazdasági fővárostól, Abidjantól 40 kilométerre Grand-Bassam területén találhatóak.

A katonaság kiürítette a partot Elefántcsontparton.

A támadás elkövetőjeként az al-Kaida terrorszervezet észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű csoport jelentkezett. Közleményében ugyanakkor az áll, hogy "a csoport három hőse" támadta meg az üdülőhelyet, azaz nem hat fegyveresről van szó, amint azt a kormány közölte.

A BBC arra emlékeztet, hogy tavaly novemberben Malin, míg idén januárban Burkina Fason ért támadás luxusszállodát.