Turisták voltunk Európa legfiatalabb országában

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Milyenek a hétköznapok egy olyan országban, amely itt van karnyújtásnyira, és mást sem hallunk róla, mint azt, hogy mindenki menekülne onnan? Életképek Koszovóból – riportsorozatunk második része. Munkatársaink kiutazását és programjuk szervezését a Balkan Calling Egyesület / ExperienceBalkan.com támogatta.


Úton Pristinába. Koszovóban a főutak mára jó minőségűek, a legtöbbet felújították, és több autópálya is épült. Az ország fővárosát bő kétszázezren lakják, a gazdasági növekedésnek és a népesség gyors bővülésének is köszönhetően gyors ütemben épülnek az új lakóházak. A város építészetileg inkább érdekes, mint szép, régi épületekből viszonylag kevés maradt fent, ha Koszovóban járunk, mégse hagyjuk ki, mert az atmoszférája nagyon barátságos, nem is beszélve a pezsgő éjszakai életről. A magyar pénztárcához mérten ráadásul kifejezetten barátiak az árak, a kedvencünk az a bár volt, ahol minden egy euróba került – legyen az sör, üdítő vagy éppen raki.


Függetlenségpárti graffiti egy házfalon. A szerbek elleni függetlenségi háború emlékeit még nagyok sok helyen látni, a pristinai parlament kerítésén máig a harcokban nyomtalanul eltűnt albánok képei függnek.


Koszovó kétségtelenül a dohányosok paradicsomának számít. A cigaretta nagyon olcsó, az utak mentén, a szórakozóhelyeken mozgóárusok is kereskednek vele – a legtöbb étteremben, bárban természetesen rá lehet gyújtani. A nagyobb piacokon nagyon finom vágott dohányt is lehet kapni.


A cigaretta mellé persze jár az öngyújtó is: a Balkánon mindenhol nagy a becsülete a lőfegyvereknek, természetesen Koszovóban is.


Egy igazi koszovói férfi borbélynál borotváltat: az országban virágzanak a kisvállalkozások, elsősorban a szolgáltató szektorban, és elsősorban persze azok, melyek beindításához nincs szükség nagyobb kezdőtőkére. Rengeteg a kisbolt, a taxi, a fodrász, a varrónő, de találtunk több bölcsőfaragó mestert is.


DVD-üzlet Pristina központjában: nagyjából minden kapható minden műfajban, a járdára kirakott hangfalból nyitástól zárásig szól az egész térséget megfertőző balkáni lakodalmas: nekik valamiért bejön.


A kép a kisvállalkozói szektor bővülésének és a népességnövekedésnek a szimbóluma is lehetne: olyan ütemben nő a fogyasztók aránya, hogy a közműszolgáltatók időnként nem érik utol az igényeket.


Éppen ottlétünk idején ballagtak a diákok Koszovóban. Az eseménynek sokkal nagyobb jelentősége van, mint nálunk, Pristina egyik legnagyobb szállodája előtt volt egy központi buli, ahol sok száz diák gyűlt össze ünnepelni.


Bár az albán lakosság többsége a muzulmán vallást követi, Koszovó a többi nyugat-balkáni állapothoz hasonlóan világias ország, ahol a vallási előírásokat meglehetősen liberálisan kezelik, és az alkotmány is kimondja az egyház és az állam szétválasztását. A koszovói politikusok is érzékenyek arra, ha országukat „muzulmán államnak” nevezik – mint tette ezt nemrég a török kormányfő. A müezzin hangját leszámítva nagyjából úgy érezhetjük magunkat Pristinában, mint bármelyik európai nagyvárosban.


Rita Ora: láttunk már róla előnyösebb képet is, de ízlés dolga. A popsztár nagyon büszke koszovói származására, Koszovó pedig rá.


Koszovo - Experience Balkan

Fiatal lányok Pristina központjában a NEWBORN emlékműnél: ezek a betűk jelképezik a frissen született országot, nemzetet. A betűket rendszeresen átfestik más és más mintákkal, nagyon népszerű találkozási pontnak számítanak.


Koszovo - Experience Balkan

Pristina látképe a magyar nagykövetség erkélyéről, a nemzeti stadionnal. Az ország futballválogatottja egyelőre nem tagja sem a FIFA-nak, sem az UEFA-nak, így a koszovói focibarátok nem szurkolhatnak kedvenceiknek Eb- vagy vb-selejtezőkön, legfeljebb barátságos meccseken. Tavaly Mitrovicában egy igen egzotikus Koszovó–Haiti-mérkőzést is rendeztek.


Koszovo - Experience Balkan

Janjevo központja egy kis helyi piaccal. Egy árus azt mondta, havi 200 eurót (kb. 60 ezer forintot) keres a zöldségek eladásával. Janjevo a koszovói horvát közösség központja, egykor olyan jelentős bányászváros volt, hogy Dubrovniknak is fizetett adót. Mára csak mintegy 230 horvát maradt a településen, a házak négyötödét elhagyták, üresen állnak. A kis horvát kolónia azért saját katolikus gyülekezetet tart fent egy szépen karban tartott templommal.


Koszovo - Experience Balkan

Janjevo egyik központi utcája. A település ma már albán többségű, de a helyi plébános szerint nagyjából 80 horvát kisgyerek is jár a városka általános iskolájába, ami reményt adhat arra, hogy megmarad a horvát lakosság Janjevóban.


Koszovo - Experience Balkan

Síközpont Brezovicában. A létesítményt egy francia cég vette meg, várhatóan komoly fejlesztések előtt áll. Koszovóban remek síterepek találhatók a hegyekben.


Koszovo - Experience Balkan

Koszovó azon kevés helyek egyike Európában, ahol jó síterepek, szép tavak és folyók találhatók egymáshoz nagyon közel, ráadásul az albán tengerpart sincs messze autóval.


Koszovo - Experience Balkan

New Generation


Koszovo - Experience Balkan

Vidámpark a hegyekben, a „semmi közepén”. Érdemes megállni, a helyi büfében egy sör 80 eurócentbe (kb. 250 Ft) került. Koszovóban csak elvileg hivatalos fizetőeszköz a szerb dinár: már a Belgráddal való szakítás előtt a német márka volt, majd az euró lett a ténylegesen használt pénz.


Koszovo - Experience Balkan

Prizren igazi mediterrán település, erre szokták mondani, hogy „festői fekvésű”: a hegyek között, a Bisztrica folyó két partján, a város fölött fellegvárral. A muzulmán építészeti emlékek miatt kiemelten fontos turisztikai célpont; 14. században épült szerb ortodox temploma a világörökség része.


Koszovo - Experience Balkan

Koszovó Európa legfiatalabb népességű országa. Prizrenben éppen az iskola végét ünnepelték.


Koszovo - Experience Balkan

Az idősebbek inkább a sziesztát választották a kávézók teraszán.


Koszovo - Experience Balkan

Van ok az örömre.


Koszovo - Experience Balkan

Prizten éjszakai élete is fergeteges, rengeteg a bulihely, de nagyon sokan mulatnak az utcákon is, amelyek hajnalig tele vannak a szórakozni vágyókkal.


Koszovo - Experience Balkan

Szerb kolostor Gracanicában. Ez is a világörökség része, női szerzetesek gondozzák.


Koszovo - Experience Balkan

Velika Hoca kis szerb falu, körülvéve albán többségű településekkel. A helyi szerzetesek nemcsak remek bort készítenek, hanem finom pálinkát is. Utóbbit olyan üvegekben is árulják, melyekbe faragott kereszteket helyeztek. A közelmúlt történelme is ott hagyta kéznyomát a régi szokáson: több keresztbe cirill vagy latin betűkkel a nemzetközi békefenntartó misszió nevét, a KFOR-t is belefaragták.


Koszovo - Experience Balkan

Fiatalok a Mirusha vízesésnél. Több végzős osztály is a népszerű kirándulóhelyen ünnepelt.


Koszovo - Experience Balkan

A víz kissé hideg, de lehet benne fürdeni, utána pedig jólesik egy raki, azaz ánizsos pálinka.


Koszovo - Experience Balkan

Egy hagyományos koszovói albán lakóhely, a kulla: egy-egy ilyen masszív épületben több generáció is együtt élt. A masszív falak, az erődítményszerű kialakítás azt mutatja, a vérbosszú miatt gyakran előfordulhatott régen, hogy a kulla nemcsak lakóhely volt, hanem a külső támadástól is védett.


Koszovo - Experience Balkan

Junik faluban éppen ottjártunkkor hunyt el a település egyik tekintélyes tagja, a gyászszertartásra minket is beengedtek. A falu férfijai összegyűltek, és kifejezték részvétüket az elhunyt rokonainak.


Koszovo - Experience Balkan

Az utak mentén rengeteg az autómosó.


Koszovo - Experience Balkan

Első világháborús magyar katonai sír Pejában, Koszovó nyugati részén. A temetőben – amit tavaly szépen felújítottak – 10 nemzet 208 elesett katonája nyugszik Oroszországból és az Osztrák–Magyar Monarchia területéről.


Koszovo - Experience Balkan

A Rugova-völgy Európa egyik legszebb szurdokvölgye rengeteg turistával és egyre több étteremmel, melyek legfőbb fogása természetesen a pisztráng.


Koszovo - Experience Balkan

Ferizaj arról nevezetes, hogy a település központjában egy telken áll, alig pár méterre egymástól a Mulla Veseli nagymecset és a szerb Szent Uros ortodox székesegyház. Ezt máig a vallási tolerancia jelképeként kezelik.


Koszovo - Experience Balkan

Adem Jasharinak, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű szeparatista félkatonai szervezet egykori alapítójának, vezetőjének a háza Prekaz településen. Jashari több harcban is részt vett a szerb hadsereg és a rendőrség tagjai ellen, amikor 1998. március 5-én bátyjával, több fegyveressel és a családtagokkal együtt bekerítették házát a szerb különleges erők. Az épületből senki nem jutott ki élve, több mint 60-an haltak meg. A szerb hivatalos jelentés szerint Jasharit és társait megpróbálták elfogni, és tűzharc közben haltak meg, de az Amnesty International szerint a szerbek célja az volt, hogy mindenkit meggyilkoljanak. A ház most emlékhely.


Koszovo - Experience Balkan

Az épületet aknákkal lőtték a szerbek, a menekülőkre mesterlövészek nyitottak tüzet.


Koszovo - Experience Balkan

Ez az idős férfi azt mondta, egykor ő is harcolt az UCK-ban, bár azt nem akarta elárulni, pontosan mikor és hol. Aztán az Egyesült Államokba emigrált.


Koszovo - Experience Balkan

Nem rapcsapat. Mitrovicai albán fiatalok mutatják a fekete sas jelét, Albánia jelképét. (A nagyalbán nacionalista törekvések jelen vannak Koszovóban.)


Koszovo - Experience Balkan

Mitrovica szerbek lakta északi negyedeiben kevésbé népszerű az EU rendőri missziója, az EULEX.


Koszovo - Experience Balkan

„Mitrovicában mindenki a Partizannak drukkol” – mondta az egyik kosaras srác, amikor megkérdeztük. Azért a másik belgrádi csapat, a Zvezda mezeit is lehetett kapni.


Koszovo - Experience Balkan

Mitrovica szerbek lakta részében szinte nincs olyan ház, melynek falán ne emlékeztetne graffiti arra, hogy a helyiek hova szeretnének tartozni.