Turbulens viharok és új rekord az Alpokban

-

Minden idők legszorosabb versenyét hozta a Red Bull Air Race osztrák futama: Matt Hall mindössze 0,057 másodperccel verte meg vetélytársát, a világbajnokságban vezető Paul Bonhomme-ot. Ausztriában a magyar műrepülő, Besenyei Péter a nyolcadik helyen végzett.


Spielbergbe, a Forma-1-es pályára látogattak a hétvégén a világ leggyorsabb sportjának pilótái. Az osztrák Alpokban Matt Hall bizonyult a legjobbnak, az ausztrál 56,851 másodperc alatt teljesítette a pályát, amivel beírta magát a rekordok könyvébe. Paul Bonhomme ugyanis 56,908 mp-es eredménnyel lett a második, a világbajnokság éllovasa így 0,057 mp-cel maradt le az első helyről, még soha senki nem nyert ilyen kis különbséggel Air Race-futamot, mint most Hall.


Hallnál nem volt gyorsabb az Alpokban


„Fantasztikus érzés, hogy végre nyertem” – mondta landolás után a győztes, aki idén még egyetlen versenyen sem hozta el a trófeát, pedig mindig közel állt hozzá. A turbulens viharok közepette Spielbergben némi meglepetésre Kirby Chambliss álhatott fel a dobogó harmadik fokára, az amerikai 2010-ben végzett utoljára a top 3-ban.


A spielbergi dobogósok


Az osztrákok hőse, a budapesti győztes Hannes Arch nekiment egy bójának, így a helyi nézők nagy szomorúságára csak a 12. helyen fejezte be a versenyt. Besenyei Péter a nyolcadik helyet szerezte meg, így ezzel a 12. helyen áll a világbajnoki tabellán.

A festői Spielbergben nehéz körülmények között versenyeztek a világ legjobb pilótái. A földtől mindössze pár méterre elsuhanó repülőgépek időnként a 370 km/órás sebességet is elérték, miközben a szélviszonyok másodpercről másodpercre változtak.


A spielbergi verseny:


A Red Bull Air Race szeptemberben Texasban folytatódik, majd októberben Las Vegas felett zárul a sorozat.