Tüntettek Pozsonyban a szélsőjobboldali párt bekerülése miatt

-

Fasizmus elleni tüntetés zajlott a szlovák fővárosban arra válaszul, hogy Marian Kotleba pártja, a szélsőjobboldali, a cseh államfő szerint fasiszta ĽSNS 14 fővel bejutott a parlamentbe.


Pozsonyban ezer-kétezer fő, főként fiatalok tüntettek a fasizmus ellen– adta hírül a bumm.sk. Az eseményt élőben is lehetett követni a Facebookon, de a demonstrációt az RTVS is közvetítette.


A szervezők azt írták a tüntetés Facebook-oldalán, hogy történelmi mérföldkőhöz érkezett a szlovák állam, amikor a szlovák társadalom jellegéért kell küzdeni. „Megértük hát, hogy az emberek fasisztákra voksoltak a parlamenti választásokon” – idézi a lap a szervezőket.


Marian Kotleba ĽSNS-je (A Mi Szlovákiánk Néppárt) 8,04 százalékkal és 14 fővel került be a hétvégi választások alapján a szlovák parlamentbe, a nyolc párt közül ötödikként jutott be. Kotleba a besztercebányai kerületi önkormányzat vezetője, elsősorban a fasiszta szlovák állam iránti szimpátiája miatt ismert. Csupa szalonképtelen dolgot lehet róla elmondani: xenofób, gyűlöli a magyarokat és a cigányokat, EU-ellenes és homofób. Az általa vezetett párt az egyetlen, amelyet kivétel nélkül mind a hét másik parlamenti párt egyértelműen kizár az együttműködésből.


Milos Zeman cseh államfő hétfőn Kotlebát és pártját fasisztának nevezte. „Ez egy szabályos fasiszta párt, amely ilyen formában nálunk (Csehországban) szerencsére nem létezik” – idézte az államfőt az MTI.