Tüntettek a Ságváriért

-

Becslések szerint kétezren vonultak Szeged belvárosában fáklyákkal a kezükben, így tiltakoztak a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése ellen. A tüntetők között volt a szocialista polgármester, Botka László is.


Jelenlegi és egykori diákok, oktatók, szimpatizánsok fáklyásmenettel tiltakoztak a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ellen hétfő este a csongrádi megyeszékhelyen.

A tüntetők közül sokan „60 éve Ságvári" vagy „Ságvári szeretlek" feliratú kitűzőt viseltek. A demonstrálók transzparensein az iskola neve vagy a „Je suis Ságvári" feliratok voltak olvashatók.

Az iskolától Szeged belvárosán keresztül vezető menetben ott volt Botka László (MSZP) polgármester, Szabó Sándor (MSZP) szegedi országgyűlési képviselő, a baloldal és az LMP több más helyi politikusa.

A demonstrációt biztosító rendőrök becslése szerint a kétezer ember a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületéhez vonult, ahol átadtak egy, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címzett petíciót, melyben azt kérték, maradhasson meg az intézmény neve.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szabó Sándor országgyűlési képviselőnek a témában Balog Zoltánhoz írt levelére válaszolva március közepén kifejtette, az iskola figyelemre méltó teljesítménye nem „a kommunista áldozatvállalás jelképévé vált" Ságvári Endre nevének következménye. Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.