Tüntetők támadták meg az EU képviseletét Burundiban

Fotó: AFP / Jennifer Huxta

-

Tűz alá került kedden az Európai Unió képviseletének irodája a burundi fővárosban, Bujumburában, ahol a rendőrség könnygázt is bevetett a tiltakozó tömeg feloszlatására.


Az EU egyik helyi illetékese azt követelte, hogy a kelet-afrikai ország kormánya biztosítson magasabb fokú védelmet a missziónak. A Reuters egyik fotósa arról számolt be, hogy a burundi fővárosban a biztonsági erők legalább nyolc, zászlókat lengető és éneklő tüntetőt hurcoltak el a tömegből. Válaszul néhányan kövekkel dobálták meg a rendőröket.


Jogvédő csoportok becslései szerint a hetek óta tartó tiltakozásokban, valamint a biztonsági erők és a tiltakozók összetűzéseiben legalább húszan haltak meg. A demonstrációk április 26-án kezdődtek amiatt, hogy Pierre Nkurunziza burundi elnök bejelentette: harmadszor is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Múlt héten államcsínyt kíséreltek meg az elnök ellen, de az végül meghiúsult.Diplomaták úgy vélik, minél tovább folytatódnak a megmozdulások, annál nagyobb az esélye, hogy felerősödnek az etnikai ellentétek a Ruandát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Tanzániát is magában foglaló régióban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint a múlt heti, sikertelen puccskísérletet követően több mint 105 ezren menekültek el a 10 milliós Burundiból a szomszédos országokba.Tanzániában kolerajárvány tört ki a Tanganyika-tó partján fekvő Kagunga faluban kialakított, hevenyészett menekülttáborban, ahol több tízezer burundit helyeztek el ideiglenesen a helyi hatóságok. A WHO keddi becslései szerint 500-2000-en érkeznek naponta a táborba. Az UNHCR vasárnap arról számolt be, hogy legalább hét burundi menekült vesztette életét akut hasmenés miatt.