Tüntetők rohamozták meg Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét

Fotó: MTI/MTVA / ABEDIN TAHERKENAREH

-

Tüntetést tartottak Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségénél iráni fiatalok szombaton, a megmozdulás a rendőrökkel való összecsapásba torkollott.


A több száz iráni diák meg akarta rohamozni a nagykövetség épületét, és el akarta távolítani a sivatagi királyság zászlaját. Követelték a diplomáciai képviselet bezárását. „Tűnés az országunkból!” – kiabálták.


A tüntetést egy rijádi incidens miatt tartották: a napokban a szaúdi főváros nemzetközi repülőterén a biztonsági szolgálat két tagja a motozás során állítólag szexuálisan zaklatott két fiatal iráni zarándokot. A szaúdi hatóságok kihallgatták a biztonsági embereket, azt viszont nem tudni, hogy felelősségre is vonták-e őket. Iránban a vallási előírásoknak megfelelően halálbüntetés jár a fiatalkorúak szexuális bántalmazásáért. Ez volt a tüntetők követelése is.Irán és Szaúd-Arábia között amúgy is igen feszült a viszony a jemeni konfliktus miatt. Teherán határozottan elítélte a szaúdi vezetésű nemzetközi koalíció síita húszi lázadók elleni légicsapásait, és azonnali tűzszünetre szólított fel. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője népirtással vádolta meg a szaúdiakat, Haszan Róháni elnök pedig arra figyelmeztette a szaúdi vezetőket, hogy ugyanolyan sorsra juthatnak, mint Irak egykori vezetője, Szaddám Huszein, akit megbuktattak és kivégeztek.